Николай Плещов: Стремим се да имаме отношение към младите хора

Наредбата за новородените е една инициатива на Община Елин Пелин, която е еманацията на нашата политика за насърчаване на раждаемостта и въобще за цялото отношение на общината към младите хора, към средата на живот в нашата община, защото в нашата програма ние сме приели две основни неща – грижа за младите и достойни старини за нашите възрастни хора.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Общински съвет-Елин Пелин Николай Плещов.

В Елин Пелин се проведе за седма поредна година церемонията „Бебе на годината“, чийто организатори са общината и нейните спонсори, на която бяха зарадвани с материални награди всички бебета на територията на община Елин Пелин, които са родени през януари месец 2023 г.

По този повод БГНЕС разговаря с Николай Плещов, който разказа повече за самата инициатива, както и за Наредбата за новородените, чрез които община Елин Пелин подава ръка на родителите, карайки ги да усещат подкрепата на институциите във времена, в които е трудно да бъдеш родител.

„Такава е идеята и на нашата Наредба – според това какви родители имат деца, ние даваме парични стимули. Това ще рече следното: имаме диференциация на база образование, дали са стриктни данъкоплатци към община Елин Пелин, от колко време живеят на територията на общината“, отбеляза той и обясни, че в зависимост от всички критерии се подготвя една рейтингова система, в която тези качества се оценяват и съответно родителите, според броя на децата си, получават финансови стимули.

Плещов подчерта, че най-големият финансов стимул е в размер на 5 000 лева за трето и всяка следващо родено дете на двама висшисти. „Насърчаваме хората да се включват и да получават тези стимули“, заяви той.

Председателят на ОбС-Елин Пелин открои като новост, която е въведена тази година, че вече финансовият стимул се изплаща на три пъти. „Най-голямата част е, естествено, при раждането на детето, но ние оставаме с нашите съграждани и те получават следващи траншове при записване на детето в детско учебно заведение, детска градина на територията на община Елин Пелин, и при постъпване в първи клас пак на територията на община Елин Пелин“, съобщи той и допълни, че така от общината се надяват децата да останат техни съграждани и да намерят достойно място за реализация тук.

Подпомогнати от Наредбата за новородените, която съществува от 2017 г., са до 100 деца на година.

Новородените бебета през 2017 г. са 196, през 2018 г. – 184, през 2019 г. – 172. През 2020 г. и през 2021 г. бебетата в община Елин Пелин се увеличават, като съответно те са 204 и 223. През 2022 г. новородените са 176.

Финансово подпомогнати въз основа на Наредбата за новородени през 2017 г. са 44 семейства със сумата от 16 100 лв., през 2018 г. – 93 семейства с 32 300 лв. През 2019 г. с 41 100 лв. е оказана подкрепа на 88 семейства. През 2020 г. с 36 000 лв. са подпомогнати 86 семейства, като тогава са се родили две двойки близнаци и 6 деца, които са трети по ред в семействата. Със сумата от 51 100 лв. 98 семейства за получили финансов стимул през 2021 г. 86 са семействата през 2022 г., подпомогнати от общината с 45 950 лв., като има и четири двойки близнаци.

„На нас ни е ясно, че един материален или финансов стимул не може да накара някой да предприеме стъпката да бъде родител. Да, и държавата отпуска пари, общината също“, посочи Плещов, като поясни, че най-важно е, обаче, че община Елин Пелин не оставя своите съграждани.

„Разбираме, че да бъдеш родител, е отговорност, не е лека задача в днешни времена, в които се изисква да се върнеш бързо на работното си място, да намериш къде детето ти да бъде дадено в детска градина. Радваме се, че на територията на нашата община няма такъв проблем. Имаме места в детските градини“, добави още председателят на ОбС-Елин Пелин. По думите му от общината постоянно се стремят да подобряват материалната база и паричният стимул е просто една протегната приятелска ръка. Той изрази надежда, че родителите ще успеят да покрият най-големите си потребности със сумата, тъй като парите, когато става въпрос за деца, никога не са излишни.

Плещов е категоричен, че Община Елин Пелин се стреми да има отношение към младите хора, като това включва освен материалните стимули, и една добра училищна среда, една добра спортна инфраструктура, да имат възможност за извънкласни занимания. „На територията на общината действат и доста спортни клубове, има извънкласни дейности, има учебни центрове, които ние стимулираме, винаги сме в добро отношение с тях, така че и по спортни, и културни мероприятия винаги се радваме на засилен интерес от деца, и въобще на всички събития, на които общината е организатор и участва, най-силно е детското присъствие“, отбеляза той. Именно това според него възпитава един дух на патриотичност, на обич към местното, изгражда една приятелска атмосфера, учи децата да бъдат взаимни един към друг, да си помагат, да се поддържат, и не на последно място, да уважават и историята, и родителите, и учителите си. /БГНЕС