Николай Павлов: Дългът на “Топлофикация-София“ заплашва да остави държавата без газ

„Топлофикация-София“ (ТС) шеста година поред създава проблеми с плащанията на задълженията си към „Булгаргаз“. В момента ТС, чийто принципал е Столична община, „виси“ със 130 млн. лева. ТС определено гради деловите си отношения с „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) все едно те са кредитни институции.

Репортер на БГНЕС разговаря в тази връзка с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

БГНЕС: Г-н Павлов, за пореден път, когато започва отоплителния сезон, „Булгаргаз“ има проблем с „Топлофикация-София“. Ще има ли парно в София тази година?

Николай Павлов: Искам да отбележа, че проблемът е през цялата година. Българското общество трябва да знае, че „Топлофикация-София“ има постоянни задължения към „Булгаргаз“ през годините. Това особено се изостря преди началото на отоплителния сезон, което е необяснимо. Затова ние предприемаме действия, за да можем да съберем парите и да можем да гарантираме доставките за всички клиенти, които са сключили договори с нас. Само да напомня, че освен „Топлофикация-София“, клиенти на „Булгаргаз" са и други топлофикационни дружества, които редовно си заплащат потребения газ. „Булгаргаз“ има за клиенти индустриални консуматори, които са с непрекъсваем работен цикъл. Те не могат да останат без газ. Това значи, че ще им погинат активите, за които са инвестирани стотици милиони евро от чуждестранни компании. Т.е. ние трябва да се погрижим за тези клиенти.

БГНЕС: Имало ли е година, в която „Топлофикация-София“ да не ви дължи пари?

Николай Павлов: Не, аз съм тук от 2015 г. Значително намалихме вземанията от „Топлофикация-София“, но всяка година те си позволяват да трупат огромни дългове.

БГНЕС: Т.е. това предприятие е винаги губещо?

Николай Павлов: По финансови отчети – да. Искам да подчертая, че „Булгаргаз“ има задължение да доставя на „Топлофикация-София“. Ние не можем да си избираме клиентите, които са по трите основни групи по закона за енергетика чл. 178: газоразпределителни, топлофикационни дружества и крайно разпределителни. Т.е. ако дойдат навреме, дадат договор, т.е. обвързваща заявка, ние сме длъжни да предоставим газ. Но не винаги това се случва – особено в последните две години. Също така искам да кажа, че „Булгаргаз“ не е единственото дружество на пазара, те могат да изберат своите доставчици. Само че определено не могат да намерят друг доставчик, който освен че дава такава цена, търпи такова поведение.

БГНЕС: Има разминаване. Вие сте търговско дружество, докато „Топлофикация-София“ работи като социално дружество. Вие сте държавно дружество, те са общинско. ..

Николай Павлов: …и двете дружества са търговски дружества и би следвало да работят по смисъла на търговския закон като такива. Това че и „Булгаргаз“, и „Топлофикация-София“, и газоразпределителните дружества предоставят услуга от обществен интерес е съвсем различно нещо.

БГНЕС: Вие работите на търговски принцип, а те на какъв принцип работят?

Николай Павлов: Те също са регулиран бизнес. Но виждаме, че имат възможност и да продават на свободния пазар електроенергия. Знаем какви са цените на газа в момента, но знаем и какви са на тока. В момента цените на тока бележат рекордни стойности. И би следвало при една добра търговска политика те да компенсират с цени от свободния пазар. Това е моето мнение.

БГНЕС: Винаги излиза обаче така, че „Топлофикация-София“ задлъжнява към „Булгаргаз, впоследствие БЕХ им разсрочва плащанията, т.е. отпуска заеми за 20 години… Вие продавате продукт, а винаги сте на загуба от тях.

Николай Павлов: БЕХ се намесва в няколко случая, за да подкрепи „Топлофикация-София“, искам да подчертая това дебело. Защото очевидно техният принципал не предприема действия, за подкрепа на собственото си дружество…

БГНЕС:…принципал – общината?

Николай Павлов: …Столичният общински съвет и би следвало те като принципал да се грижат за своето дружество. Но БЕХ години наред оказва подкрепа на „Топлофикация-София“ с една-единствена цел – да се гарантират доставките не само за „Топлофикация-София“, но и за цялата държава.

БГНЕС: Говорим за „Топлофикация-София“, защото налице е движение по две успоредни прави: вие искате – и с право – да ви се плати, за това, което доставяте; те говорят за социалната страна на въпроса и как 400 000 домакинства не могат да останат без парно и топла вода.

Николай Павлов: Всъщност дългът на „Топлофикация-София“ заплашва държавата да остане без газ. Това е водещото.

БГНЕС: Да, но от Общинския съвет изтъкват социалната страна, но не се обръщат към националния проблем, който създават.

Николай Павлов: Вижте, това е извън компетентността на „Булгаргаз“. Пак казвам, ние сме длъжни да си събираме парите и да си изпълняваме договорите – както към нашите доставчици, така и към нашите клиенти. Защото те са заявили количествата, ние, съответно, сме ги заявили на нашите доставчици, те са си ги платили, ние трябва да ги предплатим. В момента се е разразила невероятна криза в Европа – има огромен недостиг на природен газ и ще бъде срамно ние да не можем да си заплатим газа на значително по-ниски цени от тези в Европа.

БГНЕС: Вашата прогноза за край на енергийната криза?

Николай Павлов: Не можем да се наемем с такава прогноза. Дори и в Европа не можаха да прогнозират такава криза. Миналата година станахме свидетели точно на обратното – рекордно ниски цени. Цената на газа беше достигнала под 5 евро, в момента 90, 100, само преди броени дни беше стигнала 120 евро на мегаватчас.

БГНЕС: За какъв период правите прогноза?

Николай Павлов: Обикновено за година напред. Прогнозите ни се базират на обвързващи заявки от клиенти, т.е. договорите, които сме сключили, и прогнозата за цените, които се публикуват в агенции, които са тясно специализирани с такива прогнози – както за петрола, така и за газа. Използваме такава информация. Тя се използва не само от нас, ползват я всички компании в Европа.

БГНЕС: Каква беше прогнозата за тази година?

Николай Павлов: Със сигурност не отговаряща на цените, които наблюдаваме в момента.

БГНЕС: Сега вероятно за пореден път БЕХ пак ще поеме плащанията на „Топлофикация-София“?

Николай Павлов: Искаме незабавно да бъдат платени, до 25 октомври, за да може „Булгаргаз“ да се разплати с доставчиците си. Но тук остава отворен въпросът какво ще правим през следващите месеци. Наистина трябва да се намери решение, което да бъде устойчиво и което да позволи на „Топлофикация-София“ да си изпълнява договора с „Булгаргаз“. Вероятно „Топлофикация-София“ е търсила и други доставчици, но към настоящия момент ние сме тези, които предлагат най-добрата цена на пазара. /БГНЕС