Николай Денков: Тезата, че ГЕРБ са ощетени, е несъстоятелна

Николай Денков иска да получи поста външен министър през март, защото така най-лесно ще се случи ротацията на правителството и няма да се налагат допълнителни промени.

Това каза самият Денков по време на живото онлайн излъчване на „Властта говори открито“. Именно въпросът защо иска да е външен министър е най-често задавания от гражданите, предаде репортер на БГНЕС.

Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партията, отговори Денков на въпроса дали след ротацията ГЕРБ-СДС ще имат преимущество.

Не говорим за партийни министри и пристрастия, каза Николай Денков.

Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не отговаря на истината. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към областните управители. Част от хората, които в момента са в Министерски съвет от Мария Габриел и ние сме казали „да“, уточни Денков.

Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна, категоричен бе той.

По отношение на оценката на министрите, разменихме мнение с Мария Габриел, тя иска да направи среща с всеки от тях. Очаквам другата седмица да влезем по-дълбоко в дискусията къде точно очакваме смени, обясни още Денков.

Министър-председателят беше категоричен, че министрите не са пешки на никого.

Между другото президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, така че не приемам този тип рамкиране на министрите, добави Денков.

Денков заяви, че правителството е отбор, който не трябва да се разцепи на фракции и това е неговата най-силна страна.

Дискусията за регулаторите се ускори. Партийните лидери обсъждат правилата за попълване на регулаторните органи. Аз смятам за правилно да се действа, така както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание – отворен ход на номинации, публична дискусия и гласуване в Народното събрание.

Относно договореностите по Дъблинското споразумение и приемането на мигранти в България, премиерът беше категоричен, че темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората.

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът каза, че до края на март тази година очакваме да имаме първа оценка от „Уестингхаус“ за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков. /БГНЕС