Николай Денков: С Борисов изчистихме недоразумението

Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение.


Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, потвърждавайки, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, предаде репортер на БГНЕС.

Денков каза, че въпросните над 1,4 млрд. лева няма да влязат в тези региони, ако изпуснем момента, а те са важни за хората.

Премиерът припомни, че това, което са направили е буквално да извадят всички горещи теми, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят съгласие. "Колкото и да е трудно, защото от тях зависи бъдещето на България", каза той.

Днес Денков прие в Министерски съвет европейския комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Иванова също подчерта, че само България не е предала своите териториални планове.

"100 млн. евро са почти загубени. Други 800 млн. евро са под въпрос, ако това не бъде направено в кратки срокове", каза още тя и допълни, че се надява на диалог, на дискусия и на намиране на решение.


Това е първо посещение в България на Илиана Иванова в новата ѝ позиция. Двамата с премиера са обсъдили приоритетите на българското правителство и как да използваме възможността, която нейната позиция предоставя като възможности и да се възползваме максимално от европейските инструменти в рамките на Европейския съюз.

От своя страна Иванова добави, че са обсъдили основните приоритети, които стоят на дневен ред – Шенген, Еврозоната, както и основните моменти, свързани с ресорите, които поема в качеството си на еврокомисар.

"Предстоят ни оттук нататък срещи с ресорните министри", отбеляза Иванова.

Еврокомисарят заяви, че заедно могат и трябва да работят за осигуряване на стабилност на национално ниво, както и да се вземат бързи и адекватни решения.

"Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт и диалог", каза още Иванова. /БГНЕС