Николай Денков: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

100% насочени сме към това през декември България да получи положителен отговор за Шенген. В момента няма план Б, целият ни фокус е върху план А.


Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който домакинства днес тристранна среща по въпросите на регионалната свързаност в резиденция „Евксиноград“ край Варна, предаде репортер на БГНЕС.

Всички проблеми днес имат изключително важен надрегионален аспект, свързан с това, което се случва в Украйна. С това, което виждаме от два дни, че се случва в Израел. Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори, заяви Денков.

„Всички ние трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на думата заедно. И като политическа позиция, и като общи ценности, които да отстояваме всеки един ден в работата си. И като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще, каза още Денков пред колегите си от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку. Във Варна пристигнаха заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорта Адина Вълян.

Взаимосвързаността ще доведе до по-добри услуги и по-добри цени за гражданите. Ще доведе и до реконструкцията на Украйна. Искам да подчертая необходимостта да се изгради нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево, но също така да се увеличи капацитета за плаване по Дунав, каза по време на съвместните изявления премиерът на Румъния.


Румъния изпълнява всички технически изисквания за Шенген. Усилията, които полага България, се признават от Европейската комисия. Не трябва да слагаме интересите на вътрешната политика пред интересите на Европа и то в момент, когато солидарността е много важна. Убеден съм, че заедно ще намерим правилния подход, така че да не бъдем двете държави държани в ъгъла съвсем необосновано. Шенген е право на България и на Румъния, заяви премиерът Чолаку.

Той бе категоричен, че Черно море е от стратегическо значение за евроатлантическата сигурност.

Имаме морален дълг да помогнем на Молдова, която е най-уязвимата страна след Украйна в този момент, добави той и посочи: Подчертаваме стратегическото значение на Черно море. Трябва да намерим обща стратегия в рамките на НАТО, за да можем да избегнем в бъдеще атаки от Русия.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обърна внимание, че Гърция има водеща роля за енергийната свързаност.


Продължаваме да инвестираме във ВЕИ и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия, нещо, което изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни, за да можем да реализираме визията си. Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за стабилност в региона. Гърция е най-старият член на ЕС и подкрепя европейската перспектива вече 20 г. още от срещата в Солун през 2003 г., добави Мицотакис.

Той заяви подкрепа за България и Румъния и тяхното влизане в Шенген като отбеляза собствения икономически интерес на Гърция.

Еврокомисарят по транспорта Адина Вълян пък отбеляза възможностите за държавите в региона да подобрят гранично-пропускателните пунктове, с които да се намали времето за преминаване. Вълян напомни, че ЕК има отделени средства, с които да подпомогне държавите за подобряване на ГКПП-тата.

Според заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото колективната сигурност, което значи и по-добър контрол на външните граници.


До края на годината се надявам, че ще вземем работещо решение за Шенген, каза заместник-председателят на ЕК.

Решението за Шенген се взема от държавите-членки, не от ЕК, така че имаме още един прозорец на възможност, така да се каже, но причините, които изредих, че двете държави са се застъпили по невероятен начин по време на засиления миграционен натиск, и двете държави ни помогнаха в гарантирането на безпроблемна търговия и движение по време на пандемията и сега. И двете държави са готови да поемат отговорност за външната граница на ЕС. Всички планети са се подредили за едно правилно решение до края на годината. Този следобед ще се срещна с австрийския канцлер във Виена, Стискаме палци, ще стигнем до там, каза Схинас.

Относно страните от Западните Балкани, Схинас бе категоричен, че никой няма да може да се присъедини към ЕС преди да е отговорил на всички въпроси, свързани с върховенството на закона. /БГНЕС