Никола Стоянов: Директен износ на оръжие за Украйна не се разрешава

Оръжейните предприятия работят на пълни обороти. Търсенето е сериозно. Ръст със сигурност ще има с прямо 2021 г., когато нямаше много работа. Очаквам такъв, официалните данни до 30 юни трябва да бъдат представени.

Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов по бТВ.

Стоянов е категоричен, че коментари от сорта на „заради производството на оръжие, расте износът“, са силно безсмислени, когато се има предвид, че в момента все още се очакват данни. „Но да кажем, че износът ще е около 3 млрд., а целият на България е 94 млрд. 38% е ръстът на износа на България за миналата година, най-висок от всички държави в Европейски съюз“, отбеляза той.

Служебният министър на икономиката подчерта, че българските оръжейни компании успяха по време на кризата на практика да завладеят нови пазари. „Трябва да бъдат подпомогнати“, каза още той и добави, че е факт, че някои от тях не са имали нужда, но сега е моментът българските компании да бъдат подкрепени.

„Директен износ за Украйна, комисията на която аз съм председател, не разрешава“, категоричен е Стоянов и добави, че държавите, за които България изнася оръжие, са задължени да дават информация кой е крайният потребител.

„Краен потребител Украйна няма“, заключи той. /БГНЕС