Никола Саркози осъден за корупция

Френски съд осъди в понеделник бившия президент Никола Саркози по обвинения в корупция и злоупотреба със служебното положение, като му присъди тригодишна присъда в затвора, от която да прекара зад решетките една година, предаде АФП.

Саркози беше обвинен, че е предложил да помогне на съдия „добра” работа в Монако в замяна на вътрешна информация за разследване на финансите на предизборната му кампания.

Като се вземат предвид двете години, които няма да бъде в затвора, присъдата от една година зад решетките означава, че е малко вероятно Саркози да влезе физически в затвора, наказание, което във Франция обикновено се прилага за затвор над две години.

Разследващите първо се заинтересуваха от финансирането на предизборните кампании на Саркози през 2007 г. и 2012 г. Те подозираха, че политикът е похарчил повече, отколкото би трябвало, и е приел незаконни дарения от съсобственика на L'Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и уж дори от либийския лидер Кадафи.

Обвиненията за получаване на милиони евро в брой от Кадафи наскоро бяха оттеглени от жалбоподателя, а делото за десетки хиляди евро от Бетанкур се разпадна в съда.

Срещу Саркози обаче бяха повдигнати и други обвинения - този път за корупция и злоупотреба със служебното положение.

Според разследващите като президент той се е опитал да повлияе на разследването на делото за даренията на Бетанкур и се твърди, че е предложил на съдия Жилбер Азибер повишение и "топло място" в Монако в замяна на информация за хода на разследването.

Обвинението се основава на записите от телефонни разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Ерцог, който се озова на подсъдимата скамейка с бившия президент.

Поредицата от съдебни спорове няма да свърши дотук. За март е насрочен нов процес, където Саркози и неговите 13 сътрудници ще трябва да отговарят по обвинения за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012 г.

Саркози е заподозрян в участие в измама, довела до това, че е успял почти да двойно да превиши законовия лимит на разходите за загубена предизборна кампания./БГНЕС