Нигерия и Кот д‘Ивоар ще спорят за трофея в турнира за Купата на Африка

Нигерия и Кот д‘Ивоар е финалът в тазгодишното издание на турнира за Купата на Африканските нации. Нигерийците намериха място в спора за трофея след драма с Южна Африка, докато домакините се класираха за финалния сблъсък след минимален успех над Демократична република Конго с 1:0.


Котдивоарците, които по-рано в надпреварата елиминираха действащия шампион Сенегал след изпълнение на дузпи, спряха полета на ДР Конго. В герой за тима се превърна нападателят Себастиан Алер, чийто гол в 65-та минута се оказа единствен в срещата в Абиджан.

По-рано, Нигерия трябваше да трепери, за да попадне в мача за златните отличия. Уилям Пол Троост-Еконг изведе „суперорлите“ напред в резултата в 67-та минута от дузпа, но в последната Тебохо Мокоена вкара двубоя в продължения, след като също не сбърка от бялата точка. Драмата около попадението бе пълно, тъй като Виктор Осимен вкара втори гол за домакините, който обаче бе отменен от ВАР за нарушение в наказателното поле на Нигерия. Мокоена се разписа, а малко след това южноафриканците можеха да решат всичко, но страхотен пропуск направи Кулисо Мудау.

Грант Кекана от Южна Африка бе изгонен с директен червен картон в 115-та минута, но тимът издържа и се стигна до рулетката на дузпите. Там Нигерия направи само един пропуск чрез Ола Айна, докато Южна Африка сбърка на два пъти чрез Мокоена и Евиденс Макгопа.

Нигерия ще се бори за четвърти трофей и първи от 2013-а насам. Кот д‘Ивоар ще се опита да зарадва домашната публика с третото си отличие от надпреварата и първо от 2015-а насам. Финалът е в неделя, 11 февруари, от 22:00 часа българско време, а спорът за третото място между Южна Африка и ДР Конго е ден по-рано. /БГНЕС