Нидерландия достигна 1/8-финалите на Евро 2020 след нов успех в група С

Нидерландия си гарантира участие в осминафиналите на Европейското първенство по футбол, след като надви Австрия с 2:0 в двубой от група С на надпреварата.

Дъмфрис секунди, след като е реализирал втория гол за "лалетата".

На „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам домакините започнаха по мечтан начин, след като поведоха в резултата след само девет минути игра. Дензъл Дъмфрис, който донесе успеха срещу Украйна в откриващия двубой на „лалетата“ на първенството, бе настъпен от Дейвид Алаба в наказателното поле. Израелският главен съдия Орел Гринфелд първоначално не отсъди най-тежкото наказание във футбола, но след проверка на монитора край страничната линия, посочи към бялата точка. Зад топката застана Мемфис Депай, който със силен и остър удар преодоля стража на австрийците Даниел Бахман.

Нападателят на Нидерландия стреля опасно малко по-късно, но встрани от вратата на съперника. Австрия рядко опитваше да застраши нидерландската отбрана, като всичко най-интересно дойде от Кристоф Баумгартнер, който първо стреля опасно, но на пътя на топката застана Матайс де Лихт, а впоследствие отново централният защитник на Ювентус с решителен шпагат изби топката от австрийския атакуващ футболист на Франко Фода. В края на полувремето нидерландците пропуснаха две изгодни ситуации да се поздравят с по-добър аванс преди паузата. Вут Вегхорст подаде на непокрития Депай, който обаче стреля над вратата от добра позиция, а малко по-късно удар на капитана Жоржиньо Вайналдум бе блокиран от противников играч.

След почивката австрийците опитаха да натиснат в началните минути, но безуспешно. След час игра като по чудо не падна втори гол за Нидерландия след ъглов удар, при който Вегхорст отклони с глава към Стефан де Фрай. Ударът му с глава бе отразен от Бахман, а след това Де Лихт не успя да направи добавка. Закономерното се случи в 67-та минута, когато Дъмфрис отбеляза от близка дистанция втория си гол в също толкова срещи. Десният бек на „лалетата“ оползотвори подаването на влезлия малко преди това Дониел Мален. Австрия не успя да се върне в мача, като доказателство за беззъбата им игра в атака бе първият точен удар по посока вратата на ветерана под рамката Маартен Стекеленбург – той дойде чак в 84-та минута и бе дело на резервата Карим Онисиво.

До края не паднаха нови попадения и така Нидерландия си гарантира място в осминафиналите на Европейското първенство. Тимът събра пълен актив от шест точки след двете си победи в група С, докато Австрия остава с три. Толкова има и Украйна, който е последният съперник на австрийците в груповата фаза, докато Нидерландия приключва с двубой срещу Северна Македония, който е на дъното без спечелена точка. /БГНЕС