Независимите депутати няма да подкрепят кабинет с министри от ИТН

С вас ще ни е по-лесен разговора, защото участвахте в съставянето на управленската Програма с мандатоносител ПП. Но искам да ви информирам, че на тези първи разговори поставяме на масата само програмата. От ИТН получихме предложения за промени и допълнения. Ако се обединим около нея, ще говорим за персонална структура на МС. Търсим преди всичко подкрепа за политиките, и за законодателна рамка в следващите 6 месеца.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова посрещна отцепилите се от ИТН депутати на среща за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Ние сме напълно сигурни, че желанието на БСП е да формира правителство в настоящия парламент, и не търсите фиктивен разговор за третия мандат. Участвали сме активно в разработването на законодателната част на Програмата, когато мандатът беше в ПП и на експертно ниво имаме капацитет да се запознаем с предложенията на останалите групи, но и сме диалогично настроени.

Това каза министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН.

Българският народ очаква да няма избори. Ще направим всичко възможно, ако няма непреодолими различия, защото тези шест гласа са много важни.

Изразяваме изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат по време на действащото правителство. Те не го показаха по време на реализацията на първия мандат, надявам се вие като лидер на БСП да ги обедините с общи цели и политики, а персоналният състав да остане на втори план, допълни Василев.

След края на срещата между БСП и отцепниците от ИТН Корнелия Нинова съобщи, че има "висока степен на съгласие и подкрепа на програмата за управление". Сериозни разминавания дотук няма, всичко е постижимо, ако искаме да има правителство. Разговаряхме за КПКОНПИ, и тук разминаването не е по самия въпрос, а по отношение на времето - ние не можем безкрайно да държим този мандат, допълни Нинова.

От ПП искат първо да приемем закона за КПКОНПИ, да има антикорупционно мнозинство с гласувания, а не само на думи, но това поставя въпроса колко време може да се държи мандата, коментира Нинова.

Водим преговорите институционално - с парламентарно представени партии и с независимите. Не водим преговори за отцепване на депутати от която и да е политическа група. Надделява мнението за политически кабинет в преговорите. Вторият кръг преговори ще бъдат поотделно с партиите за конкретни имена, а след това ще се срещнем с всички, за да коментираме имената на новия кабинет, допълни лидерът на БСП./БГНЕС