New York Community Bank купува фалиралата Signature Bank

New York Community Bank ще закупи по-голямата част от активите на Signature Bank, която беше затворена от регулаторните органи след фалита на Silicon Valley Bank. Това беше обявено от Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ.

В резултат на сделката банката ще прехвърли активи на стойност 38,4 млрд. долара, включително 12,9 млрд. долара заеми, закупени с отстъпка от 2,7 млрд. долара, на New York Community Bank, докато активи на стойност около 60 млрд. долара ще останат под управление на синдика за ползване от Корпорацията за застраховане на депозитите. New York Community Bank ще поеме контрола над 40-те бивши клона на Signature Bank.

Signature Bank е втората банка, която фалира в резултат на банковата криза. Тя стана третата по големина фалирала банка в историята на САЩ. Базираната в Ню Йорк кредитна институция беше основен кредитор в три щата, но през последните години се съсредоточи върху криптовалутите. Това беше една от причините за опасенията на вложителите, след като фалира ориентираната към стартъпи Silicon Valley Bank. Регулаторният орган на щата Ню Йорк затвори Signature Bank на 12 март, за да избегне системни рискове.

Съдбата на по-голямата Silicon Valley Bank все още не е обявена. По данни на Bloomberg тя ще бъде продадена на части. Една от най-големите швейцарски банки - Credit Suisse, която имаше проблеми по време на кризата, беше продадена на най-голямата банка в страната - UBS, съобщиха властите в Швейцария./БГНЕС