Невена Златарева: Фотографията трябва да отразява действителността

„Изключително ми е приятно да представя проекта „Изгубени във времето“. Всъщност изложбата се състои от 50 фотографии, които представят един паралел между минало и настояще, преходът между демокрация и комунизъм, общо взето проектът е доста концептуален“, каза в интервю за БГНЕС фотографът Невена Златарева.

Тя съвместно с Форум месец на фотографията, ще представи своята изложба „Изгубени във времето“ на 9 юни от 17:30 часа.

„Идеята се възроди всъщност от едни писма, които моите родители са си писали по времето на онова далечно комунистическо време. И така тръгнах по пътя на историите и се получи един така доста интересен проект, който всъщност е много личен, много мой и така отразява една действителност, която всъщност мисля, че доста сме забравили назад във времето. Всъщност проектът беше едно вдъхновение, мое лично. Измежду комерсиалните проекти, реших, че ще направя нещо собствено и нещо свое, за което трябва да благодаря на „Месецът на фотографията“, затова, че ще го представят и така искрено да им благодаря, че харесаха проекта, и че ми дадоха възможност да го изложа“, заяви тя.

„Проектът представлява едно пътуване, една дълга разходка из България, която се отрази доста, как да кажа, различно и на мен самата, защото видях много разрушени сгради и много интересни хора, много изоставени села, които се виждат на снимките и които така ни връщат в едно старо време, и говорейки си днес, от днешната гледна точка за големия град и затова как ние всъщност сме постоянно тук, измежду всичката тази лудница, всъщност забравяме какво се случва около нас, така че общо взето проектът е в тази насока“, сподели фотографът.

Невена Златарева заяви, че искрено се надява изложбата да се хареса на публиката, защото самият проект е доста различен и засяга теми, които предизвикват двуполюсни реакции у хората, на които им липсва комунизмът и които са негови върли противници.

Тя съобщи, че е заложила на черно-белите фотографи. „Цялата серия е черно-бяла, понеже сметнах, че така е най-подходящо, за да може да се представи проектът по някакъв подходящ начин, който да въздейства. Някак си цветовете ми се сториха, че не са подходящи, тъй като исках нищо да не разсейва цялата обстановка, която се вижда в самия проект“, подчерта фотографът.

„Проектът ще бъде с доста интересни инсталационни неща, които ще представя също така допълнително“, каза Златарева, като подчерта, че изборът на подходящо име за изложбата ѝ е бил най-труден.

„В целия този проект на мен името ми беше най-трудно, защото се опитвах хем да отразява някакво вътрешно мое усещане, хем да припокрива снимките по някакъв начин, да изглежда реалистично и всъщност да бъде едно пътуване във времето“, заяви тя.

„В крайна сметка реших, че „Изгубени във времето“ доста добре всъщност разказва и показва идеята на проекта, т.е. по-скоро, че разказва, че това е едно пътуване, което реално ще бъде представено от днешната гледна точка, от това на съвременния човек в ХХI век., в който ние вече имаме други убеждения за света и за живота. Смятам, че това са някакви неща, които трябва да се видят – тези всички изоставени, разрушени сгради и т.н., които ще се видят всъщност в тази изложба, колкото и да изглеждат нелицеприятни външно, всъщност за мен носят много голяма сила и отразяват действителността“, сподели Златарева.

Тя вярва, че фотографията трябва да отразява действителността и трябва да бъде силна в своето изказване за зрителя. „И поради тази причина сметнах, че „Изгубени във времето“ звучи доста, доста реалистично за проекта“, каза още Невена Златарева. /БГНЕС