Нетаняху в очакване на неволи с правосъдието

Дългогодишният премиер на Израел Бенямин Нетаняху е на път да загуби властта след като обединяването на разнородна коалиция срещу него, повдигайки въпроси за следващите стъпки в продължаващия процес за корупцията.

Ето какво може да очаква първият израелски премиер, който е бил обвинен, докато заема длъжността.

Имунитет?

Ако Нетаняху загуби премиерския пост, това „няма да промени нищо по самия случай, тъй като той така или иначе не е имал имунитет“, каза пред АФП Амир Фукс, анализатор от Израелския институт за демокрация. Съгласно израелското законодателство, премиерът няма автоматично имунитет срещу преследване.

Но той или тя не е длъжен да подаде оставка, когато е обвинен, а само когато е осъден и след изчерпване на всички възможности за обжалване.

71-годишният Нетаняху беше официално обвинен през 2019 г., че е приел неподходящи подаръци и се е опитал да търгува регулаторни услуги с медийни магнати в замяна на положително отразяване.

Той също е обвинен, че приема пури, шампанско и бижута на стойност 700 000 шекела (180 000 евро) от богати личности в замяна на услуги.

Нетаняху казва, че няма проблем с получаването на подаръци от приятели и отрича да е действал неправилно в замяна.

Той разобличи обвиненията като част от лов на вещици, за да бъде изгонен от поста.

Процесът започна през май 2020 г., като изслушванията многократно се отлагаха поради пандемията.

Не ви разбрах?

На власт от 1996 до 1999 и след това отново от 2009 г., това отново от 2009 г., Нетаняху придоби репутацията на майстор на управлението.

Той многократно се е опитвал да избегне наказателното преследване, налагайки законодателство за ограничаване властта на съдилищата и изменение на закона за имунитета в негова полза. Нетаняху се надпреварва да реформира основните закони на Израел.

Ако Нетаняху загуби властта, премиерът ветеран ще загуби способността да налага промени в тези основни закони.

Фукс, експерт по конституционно право, каза, че от две години въпросът е бил: "Ще промени ли Нетаняху основните закони на Израел, за да спре процеса?" Основната промяна в стратегията му за отбрана ще бъде премахването на тази възможност.

Нетаняху е изправен пред максимум 10 години затвор за корупция и три години за измама и нарушаване на доверието.

Процесът може да се проточи с години.

Както често се случва в Израел, Нетаняху може да предложи споразумение за признаване на вината, като размени признанието на вина с оправдателна присъда по по-сериозни обвинения или по-лека присъда.

В случай на осъждане той може да обжалва пред Върховния съд.

Като крайно - но малко вероятно – действие той може да потърси президентско помилване по време на процеса.

В същия ден, когато политическите му врагове се обединиха срещу него, парламентът избра нов президент: Исак Херцог, потомък на едно от най-престижните семейства в Израел, който през 2015 г. участва в опит за свалянето на Нетаняху.

Премиерът, открито агитираше за това до голяма степен церемониалната позиция да отиде при възпитателката Мириам Перец, мислейки че тя ще има по-благосклонно отношение към него, но ветеранът от Партията на труда Херцог спечели със съкрушително мнозинство.

Фукс вижда като малко вероятно помилването.

Той каза, че би било "ужасна загуба за върховенството на закона", ако процесът спре, само защото президентът се промени.

Нетаняху за последно се яви в съда на 5 април./АФП