Нехамер: Сътрудничеството с България е много важно, миграционният ни проект там има ефект

Сръбският президент Александър Вучич участва в тристранната среща на върха във Виена заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер и унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Тримата обявиха, че „Сърбия, Унгария и Австрия защитават Европа от миграционния натиск“. Проведе се и среща на министрите на вътрешните и външните работи на двете страни.

Нехамер коментира отношенията с България и Румъния в тази посока.

"Ние знаем, че сътрудничеството с България също е много важно. Създадохме пилотни проекти в България и Румъния, които показаха, че имат известен ефект. Хуманитарната цел, която стои зад всички наши действия, е да се сложи край на смъртните случаи в Средиземно море. Ето защо искаме да подобрим процедурите за получаване на убежище и да намалим незаконната миграция", каза той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е важно тристранният меморандум да бъде подписан между трите държави и че въпросът за миграцията ще бъде държан под контрол и в интерес на трите държави и на цяла Европа.

"Научих много от канцлера Нехамер и министър-председателя Орбан по отношение на начина, по който те виждат бъдещето на Европа и света, и вярвам, че заедно ще намерим начин да променим тенденциите, според които през следващите години реалният икономически растеж се премества извън Европа. Нашата работа е да се опитаме да запазим европейския напредък след пет, шест и десет години", каза Вучич.

Той също така заяви, че се гордее, че „Сърбия е допринесла за някаква стабилност в Европа и че се надява на скорошна среща в Будапеща“.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан благодари на президента на Вучич за „отличното сътрудничество, което са имали през предходните години“.

"Ние защитаваме Европа от миграционния натиск. Без Сърбия и Унгария Австрия, Германия, Нидерландия и други страни щяха да бъдат залети от стотици хиляди мигранти", каза Орбан.

"Има много неща, които са добри, но и други, които не са толкова добри. Успяхме да изясним ситуацията и да обясним колко е трудно за нас и колко усилия полагаме в борбата с незаконната миграция. Много сме благодарни за добрите съседски отношения. Именно през нашите страни минава най-силният миграционен маршрут", добави той, като подчерта, че защитава не само Унгария, но и цяла Европа.

"Задържахме и спряхме стотици хиляди мигранти по външните граници. Много от тях на границата между Унгария и Сърбия. Можете да разберете колко много сме направили. Без нашите усилия Европейският съюз щеше да бъде претоварен. Нашето сътрудничество е ефективно и успешно", посочи унгарският премиер.

Орбан подчерта, че Унгария не е съгласна с решението на Европейския съюз относно квотите за приемане на мигранти.

"То може да е облекчение за Италия, но ще влоши положението в Австрия и други страни. Имаме ефективна унгарска система, която е по-добра от неефективната европейска система, и трябва да се борим за това те да приемат нашето мнение, защото положението ни е трудно", обобщи Орбан.

Австрийският канцлер Карл Нехамер посочи, че системата на ЕС има недостатъци и механизмите на Съюза не са достатъчни, но е необходимо сътрудничество в тази посока.

"Нашите страни са силно засегнати от незаконната миграция. Отдавна обръщаме внимание на факта, че не е лесно да се борим срещу нея и да повишаваме осведомеността за проблема. В същото време осъзнахме, че миграцията е приоритет в ЕС, но и между Съюза и неговите съюзници", заяви Нехамер.

Според него Австрия, заедно с Унгария и Сърбия, са „натиснали спирачката“ за създаване на по-добра система за получаване на убежище.

След завръщането си в Белград Вучич ще се срещне тази вечер с албанския министър-председател Еди Рама, който вчера беше в Прищина. /БГНЕС