Недоволство в Европарламента от американския закон за намаляване на инфлацията

Бернд Ланге, председател на търговската комисия в Европейския парламент, смята, че ЕС и САЩ вече няма да могат да се споразумеят по въпроса за субсидиите на Вашингтон за американски компании и Брюксел трябва да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО).

„Моето разбиране е, че преговорите между ЕС и САЩ няма да постигнат съгласие за малки промени в прилагането на ИРА (IRA, американския закон за намаляване на инфлацията). Основната структура на ИРА ще остане. В тази връзка смятам за необходимо ЕС бързо да подаде жалба през следващите месеци в СТО“, каза евродепутатът в интервю, публикувано в неделя с медийната група Функе, на която се позовават чужди медии. „По този начин ще получим яснота, че действията на САЩ са очевидно несъвместими с правилата на СТО“, каза Ланге. В същото време, според него, ЕС "трябва да увеличи подкрепата за своята индустрия". „Трябва също така да проучим дали и как да намалим цените на енергията за индустрията. В момента те са 10 пъти по-високи, отколкото в САЩ“, каза Ланге.

На свой ред експертът по икономически въпроси в Европарламента Маркус Фербер от германския Християнсоциален съюз (ХСС) призова ЕС да предприеме ответни мерки във връзка с приемането на ИРА. „С приемането на така наречения Закон за намаляване на инфлацията САЩ стартираха пакет (от мерки), който усложнява изключително много трансатлантическите отношения“, подчерта той в интервю за Функе, отбелязвайки, че ИРА „заплашва значително да влоши и без това трудната икономическа ситуация ситуацията в Европа“. Фербер призова Вашингтон "да направи крачка към Европа". „Ако това не се случи, Европейската комисия трябва да помисли за засилване на своите инструменти за защита на търговията“, каза той. Приет това лято в САЩ Законът за намаляване на инфлацията (IRA) предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и захранващо оборудване, при условие че са произведени в САЩ. Според европейските лидери този закон може да доведе до нова трансатлантическа търговска война. В сряда, по време на посещение във Вашингтон, френският президент Еманюел Макрон заяви, че протекционистките планове на САЩ за субсидиране на американски компании съгласно Закона за намаляване на инфлацията „заплашват да разделят Запада“. Според Макрон „това може да реши американските проблеми, но да изостри европейските“. /БГНЕС

Тагове: