"Всеки лекар ще ви каже, че няма безопасна доза алкохол. Но нека не бъдем прекалено строги и консервативни - мнозина си позволяват алкохол по празниците. А ако следваме културата на пиене, тогава трябва да споменем, че алкохолът може да послужи като аперитив, но не бива да ни става навик. Иначе в много малки количества - например глътка шампанско или вино със сирене или сьомга могат да са добър старт на една изискана вечеря или обяд. Но в никакъв случай не пийте какъвто и да било алкохол на гладен стомах. Французите пият по време на хранене, германците след хранене, а руснаците пием на гладно - това е ужасно погрешно и опасно“, каза Брун.
Според него пиенето на алкохол на гладно може да причини алкохолен инсулт, несъзнавана форма на интоксикация. Следователно трябва да хапнете и след това да пиете, при това умерено. Трябва да има възможно най-малък прием на алкохол, а интервалите между консумацията да са възможно най-големи, съветва лекарят.
Не бива да се забравя, че всеки алкохол причинява дразнене на стомашната лигавица и последващи микротравми./БГНЕС