Навплион пази спомена за първия гръцки президент Каподистрия

Навплион – първата столица на съвременна Гърция – днес е красив средиземноморски град, привличащ туристи от цял свят, предаде репортер на БГНЕС.

Сред многобройните си забележителности от късното средновековие, съчетаващи в себе си културата на Византия и Венеция, в центъра на града се издига паметник на един бележит държавник, достигнал върховете в няколко държави, в които е живял.

Това е първият гръцки президент Йоан Каподистрия, който както мнозина други големи балкански политици е убит от своите противници.

Фамилията на Каподистрия произхожда от големия йонийски остров Корфу, който никога в своята история не пада под турско робство. „Изумруденият остров“ в течение на векове е венециански, а в края на 18 век става руски. По това време младият Каподистрия, който вече е завършил медицина в италианския град Падуа, става главен лекар на руската военна болница на Корфу. Той бързо се издига в местната администрация.

След сключването на Тилзийтския мир през 1807 г. между императорите Наполеон и Александър Първи Каподистрия преминава на руска държавна служба в министерството на външните работи. Следва бляскава дипломатическа кариера, която му осигурява място сред най-големите на Виенския конгрес през 1814-1815 г., който ще установи мира и политическия ред в Европа за почти половин век до Кримската война /1853-1856 г./. По ирония на съдбата именно Гръцката революция продължила от 1821 до 1830 г., на която Каподистрия ще бъде един от водачите, ще постави на изпитание Виенската система.

От 1816 г. Каподистрия става външен министър на Русия, на този пост ще остане до 1822 г. Начело на руската дипломация той работи за съюз между Русия и Франция и присъединяването на последната към Свещения съюз, който трябва да брани Европа от хидрата на революцията.

През 1821 г. настъпва поредният обрат в живота на Каподистрия, който ще го върне към неговите гръцки корени – избухва Заверата, гръцкото въстание за национално освобождение. Идеята за свободна Гърция събира под своите знамена представители на гръцката диаспора от цяла Европа, а също така и хиляди българи от Егейска Македония, които създават гръбнака на кавалерията, извоювала важни победи за гръцката свобода, сред които и Дервенаки.

Каподистрия симпатизира на гръцката свобода и трябва да напусне своя пост в Русия. На 11 април 1827 г. е избран за ръководител на гръцкото правителство с мандат 7 години. След Наваринското сражение през 1828 г., когато флотилиите на Русия, Великобритания и Франция разбиват османските турци, той идва в страната и започва преговори за избор на държавен глава. Това е изключително трудна мисия, защото гръцкото общество е много разнородно и с много и различни визии за това как трябва да изглежда устройството на бъдещата държава.

Каподистрия, който прави блестяща дипломатическа кариера извела го до външен министър на най-могъщата европейска континентална сила след краха на Наполеон, не успява в тази балканска мисия. Той си навлича гнева на влиятелната фамилия Мавромихалис. На 9 октомври 1831 г. в Навплион Йоан Каподистрия пада съсечен от братята Георги и Константин Мавромихалис. Убийците са ликвидирани.

Йоан Каподистрия е погребан първоначално в Навплион, а шест месеца по-късно тленните му останки са преместени на родния остров Корфу. Неговата смърт предизвиква голям отзвук в Европа и хвърля сянка върху гръцката революция.

В знак на уважение паметници на Каподистрия са издигнати на неговия роден остров, в Санкт Петербург – където е външен министър, и в Навплион, където трагично завършва неговия живот.

Паметта за Каподистрия се пази и в Словения, откъдето неговите прадеди тръгват за остров Корфу в края на 14 век – от градчето Капо д’Истрия. /БГНЕС