НАТО одобри разполагане на бойни групи в България

НАТО одобри решението за разполагане на четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на специалната операция на руските въоръжени сили в Украйна. Това се казва в изявление на Алианса, публикувано след извънредната среща на върха.

"Създаваме нови четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Предприемаме всички необходими мерки и решения, за да гарантираме сигурността и защитата на съюзниците във всички региони и с всеобхватен подход", се казва в изявлението.

НАТО разположи 40 000 военнослужещи на източния си фланг и разгърна елементи от силите си за реагиране. Алиансът ще увеличи постоянно военното си присъствие на източния си фланг и ще укрепи системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, заяви още Столтенберг.

НАТО няма да изпраща войски в Украйна, защото това би довело до пълноценен конфликт с Русия, каза ръководителят на Алианса.

"В същото време сме длъжни да гарантираме, че този конфликт в Украйна няма да се превърне във война между НАТО и Русия. Ето защо ясно заявих, че няма да разположим наши войски в Украйна, защото единственият начин да го направим, е да сме готови да влезем в пълномащабен конфликт с Русия", каза той, запитан за предложението на Полша да изпрати мироопазваща мисия в Украйна. /БГНЕС