НАТО обсъжда мащабно и трайно подсилване на Източния фланг

На извънредна среща в Брюксел днес министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса в Източния фланг.

В срещата ще участва и българският министър на отбраната Драгомир Заков. Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

Държавите от НАТО трябва да влагат поне 2% от БВП в отбрана. Това заяви преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт и отново подчерта, че евентуално нападението срещу един от съюзниците от страна на Русия ще срещне решителен отпор от целия пакт. Столтенберт изрази опасения, че Русия може да прибегне и до употребата на химическо оръжие.

По време на срещата ще се проведе и заседание с министрите на отбраната на Украйна, Грузия, Финландия и Швеция и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност, на което ще бъде обсъдена продължаващата подкрепа за Украйна и отговора на настоящата криза

"Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат утре в решаващ момент за нашата сигурност", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция във връзка с извънредната среща на министрите на отбраната на държавите от алианса.

"Бруталното нахлуване на президента Путин в Украйна причинява смърт и разрушения всеки ден; то шокира света; и разклати международния ред".

Столтенберг изтъкна дългогодишното партньорство на НАТО с Украйна и силната подкрепа на съюзниците за Киев в настоящата криза: "В продължение на много години съюзниците от НАТО обучаваха десетки хиляди украински военнослужещи. Много от тях сега се сражават на фронтовата линия. Съюзниците предоставиха и значителни количества критично оборудване, включително противотанкови и противовъздушни оръжия, безпилотни самолети, боеприпаси и гориво. Украйна има право на самозащита, което е залегнало в Устава на ООН, а съюзниците и партньорите от НАТО ще продължат да ѝ помагат да отстоява това право, като предоставят военно оборудване, финансова и хуманитарна помощ", каза той.

Генералният секретар очерта и бързата реакция на НАТО за защита на всички съюзници, включително с активирани планове за отбрана и повишена готовност. "В момента стотици хиляди сили в целия Алианс са в повишена готовност, сто хиляди американски военнослужещи в Европа и около 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО, предимно в източната част на Алианса, подкрепени от военновъздушни и военноморски сили, както и от противовъздушна отбрана. Всичко това изпраща недвусмислено послание: нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с решителен отговор от целия Алианс", каза той.

Когато министрите се срещнат в сряда, те ще обсъдят редица конкретни мерки за укрепване на сигурността на съюзниците в дългосрочен план. Генералният секретар заяви, че това би могло да включва "значително повече сили в източната част на Алианса", както и значително увеличаване на разполагането на военновъздушни и военноморски сили, засилена противовъздушна и противоракетна отбрана, засилена киберзащита и повече и по-мащабни учения. Той подчерта, че това ще изисква значително увеличение на инвестициите в отбраната, и приветства усилията на съюзниците, които вече са обявили увеличение. /БГНЕС