НАТО не знае истинските намерения на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че организацията не знае какви са истинските намерения на руското ръководство към Украйна.

„Имаме несигурност относно намеренията на Русия в Украйна“, каза той в интервю за британската радио и телевизионна корпорация BBC, отговаряйки на въпрос дали „заплахата от руска инвазия“ е неизбежна.

В същото време Столтенберг подчерта, че алиансът не планира да изпраща войски в Украйна в случай на военен конфликт между Киев и Москва. Вместо това НАТО ще се съсредоточи върху доставката на оръжия за Украйна и разработването на санкционни мерки срещу Русия, добави генералният секретар.

Столтенберг също така изрази мнението, че "съществува риск" от провокация от страна на Русия в Украйна, което може да се използва като "оправдание за действия" на Москва срещу властите в Киев. Според него Русия и Западът трябва да използват "дипломатически начини" за намаляване на степента на напрежение в региона. В тази връзка генералният секретар на НАТО оцени положително изявлението на британския премиер Борис Джонсън за желанието му да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин следващата седмица. /БГНЕС