НАТО и Румъния ще обучават съвместно украински парамедици

Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия на НАТО и Румъния подписаха споразумение за сътрудничество за провеждане на обучение на украински парамедици, се казва в официално прессъобщение на НАТО.

Обучението ще спомогне за повишаване на капацитета на украинската медицинска система в условията на война. То ще бъде проведено в Румъния от Департамента за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Румъния започна да укрепва своята позиция като страна от източния фланг на НАТО. В държавата беше създадена многонационална бойна група на НАТО. По официални данни на Алианса тя е съставена от военнослужещи от Северна Македония, Полша, Португалия, Нидерландия и САЩ, водени от Франция.

БГНЕС припомня, че на 15 юни френският президент Еманюел Макрон и румънският му колега Клаус Йоханис се срещнаха във военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Румъния, където са разположени около 500 френски войници.

Испания обяви в събота, че осем изтребителя F-18M и 130 военнослужещи от ВВС ще бъдат изпратени в Румъния между декември и март 2023 г. като част от стратегията на НАТО за "реакция и възпиране", предаде АФП.

От 17 октомври в Румъния е разположен и радар за въздушно наблюдение с голям обсег. Той може да остане до края на юни 2023 г., се казва в изявлението.

САЩ разположиха 101-ва въздушнодесантна (въздушнощурмова) дивизия на американската армия в Румъния. Лекото пехотно подразделение, наречено "Screaming Eagles", е обучено да се разгърне на всяко бойно поле по света в рамките на часове, готово за сражение.

Румъния има амбицията да създаде военна инфраструктура във военновъздушна база „Михаил Когълничану“ подобна на американската авиобаза Рамщайн в Германия и да се превърне в център за операции на НАТО на източния фланг. /БГНЕС