НАТО до края на март ще създаде бойните групи от Балтика до Черно море

Генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн заяви, че до края на май НАТО ще създаде бойни групи във всички страни „от Балтийско до Черно море“, за да укрепи източния фланг на алианса.

„В момента не виждаме никакви признаци, които да показват нападение на руски войски срещу страните от НАТО, каза Зорн в интервю за вестник Welt am Sonntag в събота. „В това отношение имаме време да разширим НАТО способности и укрепване на източния фланг. До края на май ще създадем необходимите бойни групи във всички държави от Балтийско до Черно море”.

НАТО ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на руска специална операция в Украйна, според изявлението от извънредна среща на върха на НАТО в края на март. В документа се отбелязва, че „в отговор на действията на Русия са задействани плановете за отбрана на НАТО, разположени са елементи от Силите за реагиране на НАТО и 40 000 войници са разположени на източния фланг на НАТО“.

Освен това се създават четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. В същото време беше посочено, че стъпките на алианса "остават превантивни, пропорционални и не са насочени към ескалация на кризата". /БГНЕС

Тагове: