Наследникът на Заев за България: Ще продължим в същия дух, ЕС да определи дата за започване на преговори

В момента страната ни води преговори с България, които са базирани върху европейските ценности и в тях се зачитат всички приети резолюции. Това каза новоизбраният лидер на управляващия Социалдемократически съюз в РС Македония Димитър Ковачевски по време на първото си публично изявление. Той заема мястото на Зоран Заев, който бе на този пост от 2013г, предаде БГНЕС.

Димитър Ковачевски, председател на СДСМ

Ковачевски спечели доверието на членовете на партията, които вчера гласуваха на извънреден вот за нов лидер на формацията. За Ковачевски са гласували 37 649 души от общо 44 406 гласували. Останалите двама кандидати Фросина Ременски и Йован Деспотовски получиха съответно по 2836 и 3319 гласа. Досегашният председател Зоран Заев се оттегли от поста след загубата на местните избори на 31 октомври тази година.

Попитан как ще разреши спора между РСМ и България, ако получи мандат за съставяне на новото правителство в Скопие Димитър Ковачевски отговори по следния начин: "В момента страната ни води преговори с България, които са базирани върху европейските ценности. В тях се зачитат всички приети резолюции. Ще продължим в този дух. След като сме получили четири положителни доклада на Европейската комисия, сега е време Европейският съюз да определи дата за провеждане на първата междуправителствена конференция и за започване на преговори за присъединяване", каза още Ковачевски.

Новият лидер на СДСМ съобщи, че в ръководните органи на партията вече са започнали дебати за бъдещите назначения в правителството, но трябва да се изчака решението на Централния съвет на СДСМ. "Разговорите вече са започнали за поемането на отговорност в новото правителство, което означава и назначаването на определени позиции. Предлагането на министри, вземането на кадрови решения се извършва от органите на партията...Ще изберем лица, които по най-добър начин ще изпълняват програмата на СДСМ", каза още новият лидер на СДСМ.

47-годишният досегашен заместник финансов министър Димитър Ковачевски е роден в гр. Куманово през 1976 г. Той е доктор на икономическите науки, следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира (ExEd по дигитален маркетинг) в бизнес училището в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора. Неговият баща е бивш кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър Димитър Ковачевски работи в редица телекомуникационни оператори като Дойче телеком, One -vip и A1. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той бе част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от пандемията на коронавирус. /БГНЕС

Скопие / РСМ