Насекомите са храната на бъдещето

Мазнините на базата на насекоми са устойчива и здравословна алтернатива на маслото, според изследователския екип от университета в Гент, Белгия.

Консумацията на насекоми не е популярна главно само в страни от Азия. Някои европейски и американски ресторанти са поели риска и са въвели в менюто си деликатеса, но повечето от нас не биха опитали гигантска стоножка и в никакъв случай не биха я сметнали за деликатес. Независимо от това, гастрономията, базирана на насекоми, може да бъде бъдещето на кулинарията. Експертите по храните от Организацията на обединените нации от години препоръчват насекомите като източник на хранене, твърдейки, че консумацията им може да намали емисиите на парникови газове поради, защото замърсяват по-малко, отколкото добитък. Доклад от 2013 г. на Организацията на ООН за храни и земеделие описва ядливите насекоми като "добър източник на протеин, който може да помогне за поддържане на живота", посочвайки специално гъсениците, които вече са популярен хранителен източник в Централна Африка. Според доклада, населението на света до 2050 г. ще достигне 9 милиарда души, което означава, че ще са необходими повече алтернативни хранителни източници. Диетолозите са съгласни, че насекомите са с високо съдържание на протеини, витамини, фибри и минерали. Но преди да се втурнете да отваряте собствена ферма за насекоми, е важно да имате предвид, че досега не знаем достатъчно за дългосрочните последици от отглеждането на насекоми в големи количества. Остават без отговор и въпросите кои видове са подходящи за управление на отпадъците. Необходими са допълнителни изследвания, както група от швейцарски учени подчерта през миналата година.

„Екологичният отпечатък на едно насекомо е много по-малък в сравнение с хранителните източници от животински произход“, казва изследователят Дейлан Цомпа-Соса от университета в Гент. Тя и нейните колеги излязоха с идеята да тестват насекомите като съставки в торти и сладкиши, като например популярните в Белгия гофрети, правейки ги по този начин практически незабележими. Докато резултатите се оказаха успешни в столовата на университета в Гент, при готвене острата миризма на мазнина от насекоми се оказа проблем. Екипът планира да се справи с него. Студенти, които тестваха две различни гофрети, не откриха коя от тях е направена с мазнини от насекоми. "Доста си приличат. Не бих могъл да ги различа", заяви колумбийският студент Даниел Ариса. "Не смятам, че са отвратителни. Мисля, че може би това е бъдещето", каза друга студентка, Лина Оеда. Според учените в университета в Гент, гофретите, приготвени с мазнина от насекоми, изискват само 25% до половината от иначе нужната мазнина. Това ще спести калории на консуматорите. /БГНЕС