НАСА пускат нова мисия за изследване на океаните

Тази седмица НАСА стартира нова мисия, която ще се опита да отговори на един от най-важните въпроси за глобалното затопляне на нашата планета: В кой момент океаните на Земята ще спрат да задържат излишната топлина и ще започнат да я отделят, предаде BGR.

Отговорът на този въпрос убягва на учените от десетилетия, докато заплахите от изменението на климата само се увеличават. Сега обаче, когато ледените шелфове са по-близо до разтопяване от всякога, а покачването на морското равнище изглежда ще се случи, независимо от нашите действия, НАСА започва мащабно изследване на океаните, езерата и реките на Земята.

Космическата агенция заяви, че тази мисия, която ще се проведе със спътника Swot (съкращение от surface water and ocean topography), ще бъде първата по рода си, която ще регистрира и събира данни за всички повърхностни водни ресурси на Земята. Това е безпрецедентна мисия, която не само ще ни даде по-добра представа за нашите океани, но и може да ни помогне да се справим с проблемите на глобалното затопляне в бъдеще.

Няма съмнение, че глобалната температура на Земята се повишава. Ако успеем да отговорим на този важен въпрос, свързан с глобалното затопляне, и да научим повече за естествените възпиращи фактори за изменението на климата на Земята, може би ще успеем да намерим и нови начини за забавяне на повишаването на температурите.

Нещото, което прави тази мисия толкова впечатляваща, е колко много данни ще успее да събере Swot, докато се опитва да отговори на този нерешен въпрос. Освен това, ако успеем да научим повече за начина, по който океанът задържа излишната топлина, бихме могли да намерим начин да го възпроизведем или поне да спрем океаните да се претоварват с излишна топлина, преди да я освободят цялата. /БГНЕС