Нападението с нож в църква в Сидни е "терористичен" акт

Австралийската полиция заяви, че бруталното нападение с нож по време на църковна служба в Сидни, излъчвано на живо, е религиозно мотивиран "терористичен" акт, и призова разгневената местна общност към спокойствие.


Известен епископ е сред хората, на които е оказана медицинска помощ за "незастрашаващи живота наранявания" след нападението в асирийска християнска църква в западната част на Сидни.

"След като разгледах всички материали, обявявам, че това е терористичен инцидент", заяви на пресконференция полицейският комисар на Нов Южен Уелс Карен Уеб.

Уеб заяви, че нападението се счита за акт на религиозно мотивиран "екстремизъм", който е сплашил обществеността - както енориашите в църквата, така и хората, които са следили службата, предавана на живо онлайн.

Заподозреният е бил "известен на полицията", но не е бил включен в никакъв списък за наблюдение на терористи, каза Уеб.

Полицията, която се отзовала на инцидента, скоро се оказала атакувана от разгневени хора пред църквата, каза тя.

"Хората използваха всичко, което им беше на разположение в района, включително тухли, бетон, палети, за да нападнат полицията и да хвърлят неща по полицията, полицейското оборудване и полицейските автомобили."

Ранените полицаи са били откарани в болница през нощта, каза Уеб, без да посочи цифри.

Тя добави, че тълпата е повредила 20 полицейски автомобила.

"Това е неприемливо и тези, които са участвали в тези безредици, могат да очакват почукване на вратата. Възможно е това да не е днес. Може и да не е утре, но ще ви намерим и ще дойдем да ви арестуваме", каза Уеб. /БГНЕС