Няма причинно-следствена връзка между строителните дейности и смъртта на момчето, починало при токов удар от улична шахта

В отдел „Икономическа полиция“ на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) е постъпила прокурорска преписка за извършване на предварителна проверка по реда на Закона за съдебната власт. Преписката е образувана по повод постъпил сигнал в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура (СГП), свързан с процедурите и изпълнението на ремонта на бул. „Акад. Иван Гешов“ и „Южен парк“ 3-та част през 2018 г. и 2019 г., и касаещ извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпроси, свързани с извършени от Столична община ремонтни дейности и реконструкции в близост до УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, предаде репортер на БГНЕС.

В хода на оперативно-издирвателните дейности, съгласно дадените указания от СГП, са събрани достатъчно данни за извършени длъжностни престъпления от НК. На 16 септември 2021 г. преписката, заедно със събраните материали от проверката, е докладвана в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по НК.

На въпроса дали е установена причинно-следствена връзка между извършените строителни дейности и смъртта на непълнолетното лице, ви информирам, че към момента, в хода на оперативно-издирвателните дейности, не е установена такава връзка.

БГНЕС припомня, че 16-годишният Людмил почина вследствие на токов удар от необезопасена шахта с кабели на оживения столичен булевард „Иван Евстатиев Гешов“ пред болница „Свети Иван Рилски“, захранващи няколко преместваеми търговски обекта, оказали се напълно незаконни. След случая главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напусна поста си. Инцидентът стана през февруари 2021 г. /БГНЕС