Консумирани по цял свят, огромният брой налични видове може да бъде както зашеметяващ, така и объркващ на моменти. Ето някои от най-популярните видове чай по света.
Hōjicha -
Hōjicha е вид японски зелен чай. Той се приготвя от зелен чай банча или сенча, който се изпича на висока температура. Вместо типичния зелен чай и растителен аромат, hōjicha обикновено има нотки, напомнящи на кафе, какао и карамел.
Зелен чай -
Зеленият чай е неоксидиран чай, който се характеризира с яркозелен цвят и свежи тревисти нотки. Той се произвежда от чаените листа на вечнозеления чаен храст Camellia sinensis. В днешно време се предлагат няколко разновидности на зеления чай, като освен това те често се ароматизират допълнително или се използват в смеси.
Ройбос -
Отглеждан изключително в Южна Африка, чаят от ройбос се консумира от векове в планинския регион Седерберг. Богат на антиоксиданти, той се приготвя от листата на Aspalathus linearis.
Цейлонски черен чай -
Цейлонският чай е наименованието на чая, произвеждан в Шри Ланка (предишното име на страната е Цейлон). Най-добрите образци на цейлонския черен чай произхождат от чаени плантации, разположени на по-висока надморска височина, което им придава богат и сложен вкус.
Pu erh -
Pu erh, известен още като отлежал или винтидж чай, се произвежда изключително в провинция Юнан в Китай. Съществуват две основни разновидности: суров, неферментирал pu erh, наричан pu erh sheng, и зрял, ферментирал pu erh, наричан pu erh shu. Суровият вариант има много свеж, растителен вкус, докато зрелият има мек, земен вкус, постигнат чрез процеса на ферментация.
Дарджилинг -
Наречен на индийския град Дарджилинг, център на отглеждането на бенгалски чай, този чай е известен с уникалния си плодов аромат и вкус, наподобяващ мускат.
Оолонг -
Попадащ някъде между черния и зеления чай, оолонгът е полуокислен чай, който може да варира в зависимост от вида на листата, степента на окисляване, цвета и степента на изпичане. Ароматите му често включват нотки на пъпеш, кайсия или орхидеи.
Черен чай -
Произхождащ от Китай, черният чай се отличава от другите сортове чай заради силното окисляване. При този процес чаените листа на растението Camellia sinensis придобиват характерния си тъмен цвят и се появяват землисти нотки. Когато се запари, черният чай обикновено има типичен кехлибарен или кафеникав оттенък и по-силни вкусове и аромати. /БГНЕС