Най-малко осем починали след хаос преди Камерун - Коморските острови

Най-малко осем починали и 50 ранени има след сблъсъци пред стадион Олембе в Яунде преди началото на двубоя Камерун - Коморсктие острови от Купата на африканските нации. Около 50 хиляди зрители са искали да влязат на стадиона в столицата на Камерун, за да наблюдават на живо домакините на турнира, но 60-хилядният стадион е бил с ограничение от 80 процента на капацитета заради пандемията от Covid-19. Невъзможността на всички фенове да влязат е довела до паника и блъсканица, в която са пострадали над 50 души по данни на близката болница Месаси. Поне шест души са загубили живота си.

"Някои от ранените са в критично състояние. Ще трябва да ги преместим в специализирана болница", съобщи сестра от лечебното заведение. От Конфедерацията на африканския футбол заявиха, че вече са започнали разследване на инцидента в кооперация с камерунското правителство и местния организационен комитет.

"Регистрирани са осем смъртни случая. Две жени на около 30 години, четирима мъежа на около 30, едно дете и едно тяло, което е взето от близките. Тежкият трафик е попречил линейките по-бързо да доведат пострадалите в болницата", коментираха от Здравното министерство на страната.

На терена домакините на Купата на африканските нации Камерун се класираха за четвъртфиналите на турнира, след като постигнаха трудна победа над Коморските острови с 2:1. Коморските острови трябваше да заложат на полеви играч на вратарския пост, тъй като титулярният вратар на отбора е контузен, а двамата резервни са с положителни проби за Covid-19. Ситуацията на тима стана още по-тежка в седмата минута на двубоя, когато бранителят Джими Абду получи директен червен картон за нарушение срещу противников играч, което първоначално бе изпуснато от рефера, но след консултация с ВАР се стигна до тежкото наказание.

Домакините се възползваха от сериозното си предимство и вкараха два гола чрез Кари Токо Екамби и Винсент Абубакар в 29-та и 70-та минута, но Коморските острови не се предадоха и върнаха едно попадение чрез Юсуф М'Чангама в 81-та минута. Играчите на Камерун все пак удържаха преднината си до края и се класираха за четвъртфиналите, където ще срещнат тима на Гамбия, победи Гвинея с 1:0. /БГНЕС