Най-малко 150 ареста при протести във Франция заради убийството на тийнейджър

Сто и петдесет души са били арестувани през нощта, след като за втора поредна нощ избухнаха бурни демонстрации, при които протестиращите палеха отпадъци и влизаха в сблъсъци със силите за сигурност заради фаталния полицейски разстрел на тийнейджър, съобщи „Франс 24“. Френският президент Еманюел Макрон свика кризисни преговори за четвъртък сутринта.

17-годишната жертва, идентифицирана само като Нахел М., беше простреляна в гърдите от упор във вторник сутринта в инцидент, който отново разпали дебати във Франция относно тактиката на полицията, която отдавна е критикувана от правозащитни групи заради отношението към етническите малцинства в предградията с ниски доходи.

Майката на тийнейджъра призова за шествие в четвъртък в памет на единственото ѝ дете.

С настъпването на нощта срещу сблъсъците се разпространиха от кварталите на столицата в други френски градове, включително Тулуза, Дижон и Лион.

Около 2000 полицаи за борба с безредиците бяха разположени в Париж и околните предградия, а министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че през нощта са били арестувани 150 души.

В западния район на Париж О дьо Сена, където е станала стрелбата, за втора поредна нощ избухнаха сблъсъци, при които маскирани демонстранти, облечени в черно, пускаха фойерверки и петарди по силите за сигурност.

В работническите 18-и и 19-и район на Североизточен Париж полицията стреля с „флашбол“, за да разпръсне протестиращите, които палеха боклуци. Тълпата отговори с хвърляне на бутилки.

"Омръзна ни да ни третират по този начин. Това е за Нахел, ние сме Нахел", казаха двама млади мъже, наричащи себе си "Отмъстители", докато пренасяха кофи за смет от разположен наблизо имот, за да ги добавят към горящата барикада.

Единият от тях каза, че семейството му живее във Франция от три поколения, но се оплака, че "те никога няма да ни приемат".

Графити, написани със спрей по стените на една от сградите, гласяха "Правосъдие за Нахел" и "Полицията убива".

Непростимо

В сряда правителството отправи рядка критика към силите за сигурност.

"Убит е тийнейджър. Това е необяснимо и непростимо", заяви президентът Еманюел Макрон по време на официално посещение в Марсилия, Южна Франция.

Миналата година 13 души бяха убити, след като отказаха да спрат за полицейска проверка на пътя, като сега се проверява промяната в закона през 2017 г., която даде на служителите по-големи правомощия да използват оръжието си.

В района на Есон, южно от столицата, група е подпалила автобус, след като е принудила всички пътници да излязат, съобщи полицията, а в Кламар е бил подпален трамвай.

В южния град Тулуза са били подпалени няколко автомобила, а реагиралите полицаи и пожарникари са били обстрелвани със сачми, съобщи полицейски източник. Подобни сцени е имало и в Дижон и Лион.

Във втория по големина затворнически комплекс във Франция, Фрес, протестиращите са атакували охраната на входа с фойерверки, съобщи полицейски източник за АФП.

"Те не влязоха на територията на затвора. Полицията беше извикана бързо", добави източникът.

Полицията съобщи за АФП, че в Сена Сен Дени са били подпалени множество автомобили, магазини и библиотека, разграбени магазини, нападнати полицейски участъци и повредени кметства.

Напрежение е имало и в Рубе, Амиен и Ница.

С надеждата да потушат ширещото се насилие властите призоваха за спокойствие.

Болезнено за Франция'

Жертвата е била спряна за нарушаване на правилата за движение, докато е шофирала жълт мерцедес във вторник сутринта.

Първоначално полицията съобщи, че полицаят е стрелял по тийнейджъра, защото е шофирал срещу него, но това беше опровергано от видеозапис, разпространен в социалните мрежи и потвърден от АФП.

На кадрите се вижда как двамата полицаи стоят отстрани на спрял автомобил, като единият е насочил оръжие към шофьора.

Чува се глас, който казва: "Ще получиш куршум в главата".

След това се оказва, че полицаят стреля, когато автомобилът потегля рязко.

Жертвата, Нахел, е отпаднал от гимназията и е бил шофьор на куриерска фирма от Нантер.

Той "не е бил престъпник", заяви пред АФП 55-годишна жена, която каза, че го познава.

"Това, което виждам на този видеозапис, е екзекутиране от полицията на 17-годишно момче във Франция през 2023 г., посред бял ден", заяви лидерът на партията на Зелените Марин Тонделие.

Но лидерът на крайната десница Марин Льо Пен заяви, че полицаят има право на "презумпцията за невиновност".

38-годишният полицай, заснет да произвежда смъртоносния изстрел, беше задържан и срещу него се води разследване за непредумишлено убийство.

Адвокатът на Нахел М., Ясин Бузру, заяви, че ще подаде допълнителна жалба за лъжливи показания във връзка с твърдението, че Нахел се е опитал да ги прегази.

В автомобила е имало двама пътници. Единият е избягал, а другият, също тийнейджър, бил задържан за кратко.

Знаменитости също изразиха възмущение.

"Боли ме за моята Франция", написа в Туитър Килиан Мбапе, капитан на мъжкия национален отбор по футбол на Франция и звезда в "Пари Сен Жермен". /БГНЕС