Най-големият в света шлифован диамант за първи път на изложение

Най-големият известен в света шлифован диамант бе изложен за първи път на публичен показ днес преди продажбата му, когато се очаква цената му да достигне 5 милиона долара.

„Енигма“ - името на редкия черен диамант Карбонадо - е изложен на показ в Дубай, в Обединените арабски емирства.

Смята се, че диамантът е създаден, когато метеорит или астероид е ударил Земята преди повече от 2,6 милиарда години, според специалиста по бижута на аукционна къща Sotheby's Софи Стивънс.

Един от най-трудните за шлифоване, 555,55-каратовият диамант никога не е бил показван от неназования си собственик през последните 20 години, но експертите го превръщат в бижу с 55 лица. Формата му е вдъхновена от близкоизточния палмов символ на сила и защита - Хамса, който се свързва и с числото пет

"Той е много различен", казва Стивънс за бижуто, което държи рекорда на Гинес като най-големия шлифован диамант.

След като бъде показан в Дубай, "Енигма" ще бъде пренесен и в Лос Анджелис и Лондон, преди да започне седемдневен онлайн търг на 3 февруари. Това, което Sotheby's нарече "космическо чудо", може да отиде при участник в търг с биткойни.

"Приемаме криптовалута за диаманта, което сме правили и за други важни камъни", казаСтивънс.

Миналата година в Хонконг диамантът „Key 10138“ беше продаден за 12,3 млн. долара, които бяха платени в криптовалута. /БГНЕС, АФП