Наемателят на сръбския автобус: Няма техническа неизправност, вината е изцяло на шофьора

Сигурен съм, че не става въпрос за техническа неизправност на автобуса, става въпрос само за шофьорска грешка", каза Миломир Йевтич, собственикът на автобусния превозвач, наел автобуса, който се преобърна на магистрала Тракия в България в неделя вечерта, ранявайки 12 души, предимно деца.

Той говори открито пред сръбския "Телеграф" за първи път за произшествието.

Йевтич разказва, че е научил за инцидента само няколко минути след като е станал.

"Разбрах за инцидента от собственика на автобуса след 15 минути. Шофьорът веднага се обади на брат си, който всъщност е собственик на автобуса и той веднага се обади на мен", каза Йевтич.

"Аз съм 100% сигурен, че не става въпрос за техническа неизправност на автомобила, вината е само на водача че той сам потвърди", каза Йевтич.

"Проверката беше цял ден при мен, събраха ми всички книжа", продължава той. "Имам няколко други превозни средства, които са лично мои, и получих този бус през февруари, току-що започна да работи при мен. За глобите нищо не знам, пише че са ме глобили 420 000 динари, но никой не ме е уведомил. В Шабац казват, че са ги глобили с 3,5 милиона, аз също не знам нищо за това", добавя той.

"Дори не познавам тези хора от Шабац и човека, на когото се води автобуса", съобщи още наемателят на автобуса.

Той добави, че договорът е законно сключен.

БГНЕС припомня, че собственикът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения. При проверката на собственика и на наемателя, който има лиценз за транспорт на пътници, сръбското вътрешно министерство е открило общо 103 нарушения. Сред тях нарушаване на работното време, нарушения при натохграфа и др..

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5 млн. динари. Има образувано досъдебно производство и за нарушение по Закона за безопасност на движение по пътищата. На наемателя общата стойност на нарушенията са 424 хиляди динари.

На 14 август сръбския автобус, превозващ деца и възрастни след почивка на българското Черноморие, катастрофа на магистрала "Тракия" в района на Стара Загора. 40-годишният шофьор бе обвинен, защото заради разсейване по време на управление, е причинил катастрофата. За щастие жертви няма. Ранени обаче бяха 12 деца на възраст между 6 и 16 години, както и двама възрастни. /БГНЕС