Надзиратели и полицаи излизат на голям протест в София

Двете най-големи синдикални организации в сектор "Сигурност" – Синдикатът на служителите в затворите (ССЗБ) и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ще проведат протестни действия в София, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът ще започне в 12 часа днес пред сградата на Министерство на правосъдието, от там пред Министерство на вътрешните работи, пред Министерство на финансите и ще прерасне в голям протест пред сградата на Народното събрание.

Причина за недоволството са проблеми, свързани с политиката на доходите в двете ведомства и липсата на адекватни предложения за увеличаване на основните заплати на служителите.

„Управителните съвети на ССЗБ и СФСМВР се обръщат публично към министър-председателя, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието с покана да присъстват на протеста и по този начин да уважат протестиращите и да представят публично визията си за изпълнение на заявените социално-икономически искания и стратегията си за реформи в сектора. С присъствието си ще имат и възможност да чуят без посредници мнението и притесненията на протестиращите служители и усетят от първо лице енергията и недоволството на всички тях”, казват синдикатите.

В призива за протест служителите в затворите и полицаите казват, че настояват единствено за достойно заплащане, за достойни условия на труд и за истинска реформа в полза на гражданите, с уважение към служителите и в името на сигурността на България. /БГНЕС