Надал: Триумфът в Барселона може да бъде платформа за бъдещи успехи

Световният номер 2 Рафаел Надал заяви, че победата над Стефанос Циципас със 6-4, 6-7 (6), 7-5 на финала в Барселона в неделя може да го подготви за дълги битки преди остатъка от сезона на червено.

Надал (ц) стигна до успеха над Циципас (л) след епична битка.

34-годишният тенисист, който триумфира за рекорден 12-и път на един от любимите си турнири, получи травма на гърба в Мелбърн по-рано тази година, преди да бъде надигра от гръцкия си опонент в четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън. След период в лазарета, 20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем се завърна в действие на Монте Карло този месец, където отпадна в 1/4-финалната фаза.

Но испанецът, който ще търси 14-а титла на Откритото първенство на Франция, когато турнирът стартира на 30 май, показа, че се завръща към най-добрите си дни в неделя, спасявайки мачбол преди да вдигне първа титла за 2021. Сблъсъкът с Циципас бе най-дългият във формат 2 от 3 сета на ниво АТП откакто се води статистика от 1991-а насам.

Нямах възможност да изиграя много конкурентни мачове за последните два месеца. Истина е, че двубои като днешния ме правят по-добре физически и по-готов за дълги битки. Мисля, че успях да вдигам нивото си с всеки изминал мач и днес играта ми бе по-добра в сравнение с полуфинала. Имам още какво да подобрявам. Не бях перфектен. Наистина вярвам, че мога да играя по-добре от това, което показвам на клей и се надявам, че победата ще помогне да вдигна малко нивото си за предстоящите два турнири, в които ще се включа“, каза шампионът в Барселона. Следващата надпревара за Матадора е Мастърса в Мадрид в началото на май. /БГНЕС