Надал надви Медведев в пет сета и триумфира в Мелбърн

Рафаел Надал спечели втора титла от Откритото първенство на Австралия, след като победи руснака Даниил Медведев с 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 във финала на турнира в Мелбърн. По този начин Надал стигна до рекордна 21-ва титла от Големия шлем и изпревари големите си съперници Роджър Федерер и Новак Джокович, които имат по 20.

13 години по-късно Надал отново триумфира в Мелбърн

Двамата направиха един от най-великите мачове в историята на турнира, като Медведев изглеждаше близо до победата, след като взе първите два сета, но Надал отново показа легендарните си физически, психически и технически качества, за да обърне и да стигне до крайния успех след пет часа и 24 минути игра - вторият най-дълъг финал в турнирите от Големия шлем в историята. "Това е най-великият обрат в Оупън ерата", възкликна Матс Виландер след края на двубоя.

Вторият поставен в схемата руснак започна много по-уверено и стигна до два пробива, за да вземе първия сет с 6-2. Надал вдигна оборотите във втората част и на два пъти повеждаше с пробив, но Медведев наваксваше изоставането, за да стигне до тайбрек. В него отново Рафа на два пъти дръпна с минипробив, но от 3-5 Медведев взе четири поредни точки, за да се доближи на сет от успеха. Шампионът от Ю Ес Оупън изглеждаше сякаш контролира тотално ситуацията и при резултат 3-2 в третия сет имаше преднина от 40-0 на сервис на Надал, но испанецът намери сили да се измъкне от тежката ситуация. Това даде сили на Надал и той взе три от следващите четири гейма, за да запише сет.

Медведев загуби втори пореден финал в Мелбърн

В четвъртата част левичарят от Майорка взе подаването на съперника си два пъти, за да се наложи с 6-4 и да вкара мача в решаващ пети сет. Двубоят вече наближаваше петия си час, но Рафа изглеждаше по-свеж и проби за 3-2, но когато сервираше за титлата при 5-4, поведе с 30-0 и показа нерви, губейки четири поредни точки, с което Медведев изравни. Надал два пъти в кариерата си е водил с пробив в петия сет на финал в Мелбърн, но впоследствие губил, и след срещата си призна, че в този момент си е помислил: "Мамка му, не пак!". На корта обаче той запази хладнокръвие и веднага взе сервиса на Медведев отново, след което не допусна нова грешка и взе подаването си на 0, за да затвори мача след 5 часа и 24 минути.

Статистиката от двубоя показа колко равностоен е бил мачът, като Медведев спечели общо седем точки повече (189:182). Руснакът бе и с по-добър баланс на печеливши удари срещу непредизвикани грешки (76/52), докато Надал завърши с 69/68. Медведев обаче не бе ефективен при реализирането на точките за пробив, реализирайки 6 от 22, докато Рафа бе с малко по-добър процент - 7/22.

Рафа Надал вече има 21 титли от Големия шлем

По този начин Надал се превърна във втория играч в Оупън ерата, който печели всяка титла от Големия шлем поне по два пъти, и поне временно поведе в голямата битка с Федерер и Джокович, изпреварвайки ги до 21-та титла от Шлема.

"Преди месец и половина не знаех дали отново ще може да играят тенис, а сега съм тук с този трофей. Не можете да си представите колко много означава това за мен. Благодаря на феновете за невероятната подкрепа и любовта. Това е един от най-емоционалните мачове в кариерата ми, да имам такава огромна подкрепа в тези три седмици ще остане с мен до края на живота ми, така че големи благодарности", сподели Рафаел Надал след успеха.

"Това е тежък момент за Даниил. Ти си невероятен шампион, аз съм бил в твоята позиция няколко пъти, но нямам съмнение, че ти ще спечелиш този трофей няколко пъти в кариерата си. Поздравявам те, ти си невероятен. Това бе един от най-емоционалните мачове в кариерата ми, за мен е чест да споделям корта с теб", каза испанецът на церемонията по награждаването.

Рафаел Надал и баща му

"Не мога да благодаря достатъчно на целия ми щаб, семейството ми, също и на тези, които не са тук. В тежките моменти вие бяхте до мен, за да ме подкрепяте. Без вас нищо от това нямаше да бъде възможно. Не искам да пропусна никой, който прави този турнир възможен. Преди месец и половина си мислех, че това може би ще е последният ми Аустрелиън Оупън, но сега съм пълен с енергия. Не мога да опиша емоциите си, но ще дам всичко от себе си, за да се върна тук", допълни той.

"Трудно е да се говори, след като си играл пет часа и си загубил. Поздравления за Рафа, това, което направи днес, бе невероятно. Не го казвах по време на мача, но след края го попитах "Не си ли уморен?". Битката ти с Новак и Роджър все още не е приключила, но поздравления за теб и екипа ти", коментира Медведев.

"Обикновено жена ми е тук, сега вкъщи сигурно телевизорът е счупен. Тя е моята голяма подкрепа, благодаря на близките си, ще опитам да бъда по-добър следващия път. Още веднъж искам да благодаря на моя екип", допълни той. /БГНЕС