Над 69 хил. са избягали от Украйна в България

България е готова да предоставя временна закрила на всички бягащи от войната в Украйна. Над 69 хиляди души са преминали границата на нашата страна. 33 хиляди от тях са решили да останат, една трета от тях са деца.

Това стана ясно от брифинг на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. В него участват вицепремиерът Калина Константинова и ръководителят на щаба полк. Валери Рачев, предаде репортер на БГНЕС.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС, за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

Валери Рачев обясни, че опитът от кризата с бежанците от Сирия не може да се приложи при бежанците, бягащи от войната в Украйна.

„Нямаме такъв случай, както при кризата с бежанците в Сирия. Моделите, които са създадени за работа с институциите, не са приложими. Изправени сме пред предизвикателството да сменим почти целия модел за предоставяне на закрила“, каза той.

Рачев заяви, че е създадена е организация на три равнища.

„Създадени са предварително приемателни пунктове, които не са на границата. На тези пунктове се решават два принципни въпроса. Незабавно още там издаване на документи на всички, които поискат закрила. От там трябва да напускат със статут, за да се ползват от правата, които този статут им дава“, каза той.

Настаняването ще става на база частни хотели.

„Имаме пълна информация за капацитета на държавните институции и пристигащите от Украйна. Когато се отваря хотел, той да се поддържа пълен. Системата е предвидена да работи като валяк. Можем да мобилизираме 40 хиляди легла на първо време. Това е само за хотелската база“, заяви Рачев.

Той посочи, че по-голямата част от хората вече идват с идеята, къде искат да бъдат настанени. В момента най-много са в Ямбол. Настаняването става по линия на побратимените градове, на бизнес организации, които посрещат хората, с които са работили, дори прокуратурата посреща два автобуса с прокурори.

Рачев подчерта значението на работата на ниво общини и области.

„На областно и общинско равнище трябва да бъде мобилизиран целия местен капацитет, там се решават реалните проблеми, за да не се решават в лагери с тел и палатки. Мобилизацията на местно равнище е започнала“, каза той.

Ако ние създадем условия да се помогне на хората, значи сме си изпълнили ролята, обобщи полк. Рачев.

От утре, 13 март, стартира национална гореща линия на украински, разчитаме на всички медии да популяризират и сайта, и горещата линия. В този сайт са качени всички инициативи на граждански организации, които помагат, заяви на свой ред Красимира Величкова, която координира организацията между държавните институции и неправителствените организации. /БГНЕС