Над 500 млн. лева е рамката на бюджета за Бургас

Редица инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани през 2024 година в Бургас. Сред тях и основни ремонтни на малки и главни улици в града, ремонт на детските спортни площадки във всички съставни селища, както и ремонт на парковите пространства в Изгрев и Славейков, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Рамката на проектобюджета е над 500 млн. лева, което е повече спрямо предходния приет бюджет в края на август миналата година. Нов приют за бездомни кучета в района на ИТ гимназията в Меден рудник, както и обходния път за квартала ще бъдат основните проекти, които ще се реализират там със средства от местната хазна. За нуждите на квартала ще започне и проектирането на изцяло нова сграда за читалището. Кметът Димитър Николов представи подробности по проектобюджета днес заедно със своите заместници в сградата на местната администрацията. През тази година са предвидени повече средства за малки и средни предприятия, както и подпомагане на бъдещи инвеститори. Ще бъде създадена нова Индустриална зона. Тя ще се намира в посока „Ветрен“ при 12-ти километър, обяви кметът.

„Здрави активни и образовани деца, социална подкрепа, инвестиции в образованието, чиста околна среда, насърчаване на бизнеса и активно развиване на бранд Бургас“, каза вкратце кметът.

„Бюджетът е балансиран по отношение интересите на гражданите. Постигнат е баланс между центъра и периферията на града. Рекордни инвестиции се планират в кварталите и съставните селища. Ще продължим сертифицирани инвеститори.

„В сферата на туризма искам да допълня, че всички големи спортни събития ще организираме извън летния сезон. Така ще успеем да удължим сезона. Това ще доведе до икономически ефект от тези събития. Ще продължим развитието на парк „Росенец“ и Минералните бани. Имаме увеличение на рамката за спортни дейности. Това не е случайно, защото демографските политики на общината занапред, са свързани именно със спорта. Целта ни е висока – да превърнем Бургас в спортен център на България. След срещи в Министерството на спорта можем да кажем, че градът ни е първенец в посока спорт“, каза Манол Тодоров, зам.-кмет по въпросите на туризма и спорта.

„С над 50 на сто се увеличава бюджета за най-уязвимите граждани. Една от иновативните програми, която стартираме, е насочена към младите и потенциала, който имат пенсионерските клубове. Това ще изгради дух на взаимна грижа“, каза Добромир Янев, зам.-кмет по образование, социални дейности и здравеопазване.

„Разчета за капиталовите разходи е доста амбициозен. Тази година трябва да наваксаме изминалите две години. В сферата на строителството ще се стремим към реализирането на проектите, които досега бяха на трупчета. Ще продължим активно програмата за облагородяване на междублоковите пространства. Уличното осветление е тема, която стои на дневен ред за тази година. Предстои да довършим проектите за осветление в по-отдалечените квартали. Имаме готовност да кандидатстваме с проекти за подмяна на осветлението в централна градска част, Лазур, Зорница и Славейков. Предвидени са средства за нови улици и ремонти на много места“, каза Чанка Коралска, заместник-кмет по строителство. /БГНЕС