Над 3200 маршрутни карти са закупени от старта на тол системата

Над 3 200 маршрутни карти са закупени към 10.00 часа тази сутрин след старта на тол системата. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов, провери старта на тол системата на ГКПП Калотина.

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.

„Ситуацията е спокойна, трафикът е интензивен и чисто технчиески тол системата работи гладко“, обясни Нанков. Той подчерта, че на гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти. По думите му, попълването на такава карта отнема не повече от 4 - 5 минути.

Николай Нанков припомни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа. Той даде пример с таксите в Сърбия, където от Калотина до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево – около 20 евро.

По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.

Заместник-министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

В момента шофьорите мога да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта „БГ ТОЛ“, както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.

„Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация“, съобщи проф. Олег Асенов.

На видно място е разположено и специално табло със санкциите, които заплашват водачите, които не се съобразят с новите правила за толуване. /БГНЕС