Над 2 милиона получават хранителни помощи в Германия

В изявление на сдружението "Тафел", което предоставя доброволна хранителна помощ в Германия, се посочва, че броят на получателите на хранителни помощи се е увеличил с 50 % от началото на годината поради епидемията от Covid-19, инфлацията и войната на Русия срещу Украйна. Безработните, пенсионерите с ниски доходи и бежанците от Украйна са мнозинството сред получаващите хранителни помощи.

Йохен Брюл, председател на асоциацията на супните кухни Тафел, която има 962 клона в Германия, заяви: "50-процентното увеличение на броя на хората е доказателство за нарастването на бедността. Това означава, че повече от 2 милиона души се нуждаят от хранителни помощи".

Призовавайки за хранителни помощи за кухните за бедни, Брюл изтъкна, че няма достатъчно храна и персонал, за да се отговори на нуждите, и заяви: "Лимитите са изчерпани и дори повечето кухни за бедни са надхвърлени. Държавата трябва да посрещне нуждите на тези хора".

Според Доклада за бедността равнището на бедност в страната е било 16,6% през миналата година. Сиркка Йендис, директор на асоциацията „Тафел“, заяви, че всеки шести човек в Германия е беден и че обществото не бива да приема това. /БГНЕС, АА