На 19 декември ще е първото заседание по делото срещу Георги Семерджиев

За 19 декември от 15.00 ч. е насрочен старта на същинския съдебен процес срещу Георги Семерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Общата стойност на паричните искове срещу него е около 750 хил. лв., като основни ищци са родителите и братята на Хариет Стефанович, всеки един от които са предявили граждански иск към Семерджиев на стойност от 250 000 лв. Исковете ще бъдат разглеждани в хода на съдебното дело, което ще е в Софийския градски съд.

Адвокатът на Семерджиев поиска домашен арест за клиента си.

БГНЕС припомня, че Семерджиев ще отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни 2022 г. и на 5 юли 2022 г.

В обвинителния акт, разпространен от прокуратурата, пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал на червен светофар.

За тежката катастрофа на бул. „Черни връх” обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък.

Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и редица рокади в СДВР. “Получих изключително подробен доклад на инспектората, който показа стряскащи данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Трима ръководни служители са позволили лицето Семерджиев да бъде наказано само административно, при положение, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Демерджиев припомни, че има образувани две наказателни производства и съобщи, че това, което касае полицайката Симона Радева, има достатъчно данни, и тя подлежи на дисциплинарно наказание и уволнение. „Несъвместимо с пагона на служител на МВР е такова поведение, констатирано в хода на проверката“, каза той. По думите му тя е съдействала на лице, извършило криминална проява по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност. „Подпомогнала го е по няколко начина, те ще станат обществено достояние. Не мисля, че конкретните проявени форми са важни в момента“, обясни Демерджиев. Той е категоричен, че самият факт, че толкова много служители са съдействали по един или друг начин, за да помогнат на Георги Семерджиев, говори ясно, че вероятно има и хора, скрити от фокуса на това внимание, които са стоели зад тези приблизително 40 служители. „Не мога да допусна как приблизително 40 служители ще действат в услуга на това лице“, допълни Демерджиев. По отношение на Симона Радева, има данни тя да е имала контакт със Семерджиев и преди катастрофата, която отне живота на две млади жени. „Всеки полицейски служител, който си позволи да съдейства на лице, което е извършило криминална проява, ще бъде санкциониран безкомпромисно. Обещах го, очевидно не е било добре чуто и разбрано. Оттук нататък ще следват дисциплинарни мерки, ясни и категорични, и бързи“, заяви Демерджиев. “Хората, които ще сменим не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случаи като този с Георги Семерджиев или катастрофата от Околовръстното шосе, даде пример Иван Демерджиев, служебният вътрешен министър. Така сменени бяха началниците на Второ РПУ, Трето РПУ, Четвърто РПУ, Пето РПУ, Шесто РПУ, Седмо РПУ и Осмо РПУ.

Днес съдът насрочи и дати за разглеждане на делото през 2023 г.- 20.01. от 13:00 ч., 08.02. от 14:00 ч., 24.02. от 13:00 ч., 27.02. от 13:00 ч., 06.03. от 13:00 ч., 08.03. от 13:00 ч./БГНЕС