Над 100 милиона са бежанците и вътрешно разселените

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че за първи път броят на бежанците и вътрешно разселените лица по света, които са напуснали домовете си поради въоръжени конфликти, насилие и преследвания, е надхвърлил 100 милиона.

"Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие и преследване, за първи път в историята надхвърли зашеметяващата граница от 100 милиона души", заявиха от ВКБООН.

Агенцията обясни, че в края на 2021 г. броят на "принудително разселените хора по света е нараснал до 90 милиона" поради "нови вълни на насилие или продължителни конфликти в страни като Афганистан, Буркина Фасо, Демократична република Конго, Етиопия, Мианмар и Нигерия". Освен това събитията в Украйна доведоха до "разселването на 8 милиона души в рамките на тази страна през 2022 г., като бяха регистрирани и над 6 милиона бежанци".

"Стоте милиона са груба цифра, която е едновременно отрезвяваща и тревожна. Това е рекорд, който никога не е трябвало да бъде поставян", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Той припомни, че хуманитарната помощ за бежанците и вътрешно разселените лица е "палиатив, а не лек" за проблема. "За да се обърне тенденцията, единственият отговор може да бъде установяването на мир и стабилност", заключи Гранди. /БГНЕС