На страните от „Три морета“ им трябват 500 млрд. евро за инфраструктура

На снимката: Борут Пахор и Васил Худак

Страните от инициативата "Три морета" се нуждаят от инвестиции от около 500 милиарда евро в инфраструктура до 2023 година, за да достигнат Западна Европа, заяви в Любляна вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак.

„С цел страните от Инициативата „Три морета“ да достигнат нивото, на което сега е Западна Европа, само в инфраструктурата на този регион до 2023 г.трябва да бъдат инвестирани около 500 милиарда“, предупреди Худак в един от панелите на бизнес форума в Любляна, който се проведе паралелно със срещата на върха на инициативата.

За да могат страните от Източна и Централна Европа по-брзо да преодолеят изоставането от Западна Европа в областта на енергетиката, инфраструктурата и цифровата икономика, срещата на върха реши да създаде съвместен инвестиционен фонд.

Президентите на страните, участващи в инициативата, подкрепиха окончателното решение в окончателното изявление.

Фондът бе иницииран на миналогодишната среща на върха в Букурещ, за да може по-лесно да се финансират приоритетните проекти в бъдеще.

Първи към него о се присъединиха полските и румънските банки и сега въпросът е конкретизиран със заключенията в Любляна, т.е. включването на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), докато все още се преговаря с други европейски банки, както и със Световната банка.

Инициативата включва 12 европейски страни, сред които и България.

Във връзка със създаването на инвестиционния фонд на инициативата българският президент Румен Радев, заяви в четвъртък: "Регионалната инициатива „Три морета“ започва да излиза от сферата само на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с идеята за създаване на инвестиционен фонд. Моят апел към всички участници днес е по-бързо да преминем към сферата на икономиката и конкретните решения“.

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, като целта е да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност чрез съвместни проекти. /БГНЕС