Националите по борба определиха най-важната цел до края на годината - ВИДЕО

Световното първенство в Астана (Казахстан) от 14 до 22 септември ще бъде най-важното състезание за българските борци през тази година, категорични са родните спортисти и техните треньори, предаде репортер на БГНЕС. Именно това ще бъде и първа възможност за печелене на квоти за Олимпийските игри в Токио догодина. Всички медалисти и участници за призови места до пето ще спечелят своя билет за японската столица, това заяви старши треньорът на жените Петър Касабов.

Българският националн отбор по борба спечели шест медала от шампионата на Стария континент в Букурещ и очаква с нетърпение Световното първенство, където ще трябва да завоюва квоти за Токио 2020.

„След Световното има още два квалификационни турнира - от 19 до 22 март Европейска квалификация и последно от 30 април до 3 май в София Световна квалификация. При нас е последният влак", допълни Касабов. Той коментира и фантастичното представяна на своите момичета, които спечелиха две титли - на Тайбе Юсеин и Биляна Дудова, и два сребърни медала - на Евелина Николова и Миглена Селнишка. „Вложихме много труд и пот - както момичетата, така и всички останали. Благодаря на тези момичета, които отново успяха да се съберат и да дадат всичко от себе си. Радвам се, че взехме четири медала и имахме възможност за дори още повече", каза Касабов.

В подобен дух се изказа и президентът на БФ Борба Христо Маринов. „Оценката за отбора е отлична. Поздравявам всички шампиони и медалисти. Благодаря на тях и на всички треньори. Радвам се, че при жените вече имаме цял отбор. При класиците също е въпрос на време да започнем да печелим повече медали. Надявам се да спечелим колкото се може повече квоти от Световното първенство", не скри амбицията си Маринов.

Тайбе Юсеин спечели по категоричен начин титлата в кат. до 62 кг за втора поредна година и сега се надява да дублира и своя успех от Световното през 2018 г.

Четирите медалистки също споделиха своите впечатления от Европейското в Букурещ. Момичетата се надяват да останат здрави и да повторят тези успехи и на Световното в Астана, където залогът ще бъде много по-сериозен. „Имаше притеснение само в началото, но след двубоя с украинката (1/4-финал; б.а.) нямах колебания и бях убедена, че няма кой да ме спре до втората ми европейска титла. Украинката си я бях самоопределила за основна съперничка и именно победата ми над нея беше преломният момент за мен", коментира вече двукратната европейска шампионката до 62 кг Тайбе Юсеин.

Биляна Дудова грабна трета европейска корона за трета поредна година, като всяка титла е в различна категория - 55, 57, а сега и 59 кг. Триумфът й е още по-значим, тъй като тя не даде нито една точка на своите съпернички при схвактите си в Букурещ.

„Изключително щастлива съм, че отново съм шампионка и доказах, че може да ми се има доверие. След световното бях много разочарована, но успях да се събера. В един момент имаше сериозен спад в моята физическа и психическа подготовка, получих и контузия. Допуснах някои поражения, а за мен загубата е все едно съм загубила война. Аз се боря за моята починала майка и затова не мога да приема загубите. Успях да се концентрирам и ето, че взех трета европейска титла", заяви пък Биляна Дудова. „Чувствах се много добре и може би бях готова за златото, но съм доволна и на второто място. Мотивиран съм за Световното, което е по-важното състезание тази година", допълни Евелина Николова - сребърна медалистка в кат. до 55 кг. „Беше тежко състезание. Връщам се след тежка контузия, заради която нямах нито една среща през миналата година. Съжалявам, че не успях да спечеля титлата, но продължаваме напред. За бъдеще ще гоня още по-големи цели", каза сребърната медалистка в категория до 50 кг Миглена Селнишка.

Старши треньорът на мъжете класически стил Армен Назарян призна, че резултатите са много добри, но е можело да се постигне и още. Той също определи Световното през септември като основно и най-важно състезание до края на годината.

„Благодаря на момчетата. Участвахме на няколко турнири преди Европейското, както и на много лагери и виждате резултатите. Можеше и още медали да вземем, имам предвид най-вече Даниел Александров (77 кг) и Мирослав Методиев (130 кг). Благодаря на моя щаб - Бисер Георгиев и Илиян Георгиев, както и на момчетата, че се пребориха за тези медали. Дай боже да задържим нивото до Световното и да вземем повече квоти", заяви наставникът на класиците Армен Назарян.

Армен Назарян остана доволен от представянето на Кирил Милов и Айк Мнацаканян, които спечелиха сребърен и бронзов медал в своите категории при класиците.

„Доволен съм донякъде. Имах някои критични моменти в срещите, но се радвам, че ги преодолях и стигнах до финала. Руснакът не е непобедим. Аз мога само да гледам и да се уча от моите грешки. Дай боже да го надвия - и него, и останалите, за да грабна олимпийско злато", коментира сребърният медалист в кат. до 97 кг Кирил Милов.

„Благодаря на Армен Назарян и на федерацията, както и на г-н Гриша Ганчев. Надявам се на Световното първенство да стигна до финал", допълни единственият ни бронзов медалист от шампионата в Букурещ Айк Мнацаканян (кат. до 72 кг).

Ген. секретар на федерацията Валентин Райчев хвърли повече яснота върху представянето на мъжете свободен стил, които не успяха да вземат отличие. Най-близо до него се оказа Георги Вангелов, който в категория до 57 кг загуби на полуфиналите, а след това и в схватката за бронзово отличие.

„Разчитахме най-вече на две категории - 57 кг (Георги Вангелов - губи мача за бронза; б.а.) и 61 кг (Микяй Наим - 1/4-финал; б.а.), където са млади момчета, но бяха готови. Вангелов записа три победи, но не успя да си върне на турския борец, който стана и шампион. В процес сме на смяна на поколенията и това ще трябва да го преболедуваме. Няма да стане за година-две. Преследваха ни и доста контузии през последния лагер. Надяваме се на успешно представяне на Световното и да вземем квоти", отчете Ген. секретар на федерацията Валентин Райчев.

Всички участници и треньори благодариха на Министерството на младежта и спорта, както и на федерацията по борба. /БГНЕС