На 74-годишна възраст почина треньорът по лека атлетика Георги Димитров

Един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров е напуснал този свят на 74-годишна възраст, съобщава сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов.

Георги Димитров.

Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанска област. Той е бивш състезател в хвърлянето на копие и през 70-е години на миналия век стартира работа като треньор, която носи едни от най-значимите успехи в историята на родната лека атлетика. Най-голямото постижение в треньорската кариера на Димитров е олимпийската титла на 100 метра с препятствия на Йорданка Донкова през 1988 в Сеул, Южна Корея. Донкова поставя и световен рекорд в дисциплината - 12.21 секунди, който е втори във вечната световна ранглиста след постижението на планетата на Кендра Харисън от 2016-а година. Рекордът на българката оцеля 28 години. Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия и триумфира със световната титла, а заедно с Донкова правят дисциплината "българска" благодарение на многобройните си успехи и постижения.

Димитров работи с всички дисциплини в леката атлетика. Съпругата му Валентина печели световна университетска титла на седмобой през 1977. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006 и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 метра с препятствия и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 под ръководството на Димитров. Десетки са класните атлети, постигали рекорди и завоювали медали благодарение на тренировъчната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина. В последните години наставникът работеше с малки деца в пловдивския клуб "Енерджи".

Поклон пред светлата му памет! /БГНЕС, БНР