На 58 години почина Джанлука Виали

Бившият нападател на Ювентус, Челси и Италия Джанлука Виали си отиде от този свят на 58 години след втора битка с рак на панкреаса, съобщиха от пресслужбата на бившия му клуб Сампдория. "Извървяхме дълъг път заедно, растейки и търсейки, печелейки и мечтаейки. Ти дойде като момче, изпращаме те като мъж", написаха от Самп.

За последно Виали бе част от треньорския щаб на Италия, който стана европейски шампион през 2021.

Виали бе част от легендарния тим на генуезци, който жънеше успехи в Италия и Европа през 80-те и 90-те години на миналия век, печелейки Серия А през сезон 1990-91, наред с други трофеи. Той сформира емблематично партньорство в атака със своя приятел от детските години Роберто Манчини, като двамата бяха познати с прозвището „Голмайсторите близнаци“.

Впоследствие той премина в Ювентус за рекордната тогава сума от 12.5 млн. паунда и триумфира в Серия А, както и в Шампионската лига през сезон 1995-96. След това той акостира в Англия, където спечели ФА Къп, Купата на Лигата и Купата на носителите на национални купи (КНК) с Челси, превръщайки се в икона на „Стамфорд Бридж“. През 1998 той бе назначен за играещ мениджър на „сините“ след уволнението на Рууд Гулит и тогава той грабна трофея от КНК, ставайки най-младия наставник в историята, печелил европейски клубен турнир, преди Андре Вилаш-Боаш да подобри постижението му начело на Порто.

В последните няколко години Виали води тежка битка с рак на панкреаса, като бе диагностициран със заболяването през 2017, преди три години по-късно да обяви, че е в ремисия. В края на миналата година обаче италианецът потвърди, че ракът се е завърнал. Въпреки тежкото заболяван, той пак успя да изиграе съществена роля при триумфа на Италия на Евро 2020, асистирайки на дългогодишния си партньор в атаката на Самп и селекционер на „Скуадрата“ Манчини. /БГНЕС