МЗ обявява обществена поръчка за събиране на данни за всички, срещнали се с COVID-19

Министерство на здравеопазването стартира процедура по събиране на информация затова колко хора са се срещнали с коронавируса.

Това обяви на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

"Ще изградим място, където да съберем информацията за всички преболедували, ваксинирани, тествани, лежали в болница от 1 март 2020 г. до днес. Тя ще бъде сортирана по ЕГН, области като може да стигне и до адрес", посочи д-р Кацаров преди представянето на собствено проучване на лаборатория "Цибалаб" за това, колко хора са се срещали с COVID-19 досега.

По думите му ще бъдат премахнати дублиращите ЕГН-та, защото такива има, тъй като то влиза в системата един път с положителен тест и след това втори път, ако човекът постъпи в болница.

В отговор на въпрос на БГНЕС, д-р Кацаров поясни, че до момента няма такава информация, а наличната в Единния информационен портал е частична.

Очакваме да добием тази информация в рамките на 2 до 4 седмици, каза още Кацаров и добави, че за тази цел ще бъде пусната обществена поръчка, която е на стойност между 10 000 - 15 000 лева.

Здравното министерство е провело разговори с над 20 компании, които се занимават с медицински софтуер, за събирането на тази информация.

Всеки нов антигенен тест, PCR, ваксинация или хоспитализация ще допълва базата данни, продължи д-р Кацаров. /БГНЕС