МЗ: Няма нужда от нови или допълнителни мерки срещу COVID-19

Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са достатъчни. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след среща с експертите съвети по епидемиологии, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелов съобщи и сравнителни данни за последните две седмици – сравнение на цифрите от последните две седмици с предходните две: намалява броят на новозаболелите в България с 9,8%. "Наблюдаваме увеличение на дела на болните във възрастовата група от 15 до 29 г. на всички новорегистрирани. През май са били 10%, през юни са били 16%, през месец юли са 25%“, посочи здравният министър.

Той коментира бумът на заразени в старческите домове в Русе и Варна.

„В момента в дома за възрастни в Русе има 91, които са положителни. От тях 8 са персонал, 83-ма са положителните възрастни хора. От тези 83-ма души на възраст 70-94 г., като 25 от тях са мъже, а 58 са жени. Трима са починали. 26 души са хоспитализирани в различни лечебни заведения. Останалите, които са с положителен тест, но са без симптоми, са изолирани от домуващите, които са с отрицателни проби и са настанени на 4-я етаж в дома, който е изолиран и е с отделен вход; 16 души са настанени във вила Липник в с. Николово. Ситуацията е контролирана и няма нужда от доставка на допълнителни медикаменти и лични предпаздни средства“, обясни той.

По думите му дома във Варна е частен и в него има 249 души.

„В него има 93 положителни. 40 човека са персонал в тозди дом, от тях 9 са положителни. 5 са смъртните случая в дома“, отчете министърът и поясни, че само 4-ма души са в болница, а останалите са настанени 84 човека на 2 и 3 етаж, тъй като те не се нуждаят от специализирано болнично лечение, съобще още здравният министър.

По думите му причината за заразата в Русе е неспазването на противоепидемичните мерки и събирането на хората в кафенето, в което са влизали и външни хора за дома, както и пренасянето на вируса през персонала, който контактува и с външни хора.

„Във Варна първият новозаболял е касиерка, която е от администрацията на дома, а вторият е лекарят в дома, който е на втори трудов договор там, първият му е с летище Варна“, обясни министърът и каза, че изследват всички пътища на разпространение на заразата в двата старчески дома.

Той обяви още, че в момента тече и проверка в дома, която е възложена от Апелативната прокуратура във Варна.

Министърът увери също така, че здравната система е готова да реагира при ръст на новозаболелите, нуждаещи се от медицинска грижа и обяви, че са направени разчети колко легла за лечение на пациенти с коронавирус са необходими според броя новорегистрирани случаи на дневна база.

„Ако на ден имаме под 150 случая, на територията на България ще са разкрити 2499 легла за лечение на коронавирус, от които 2102 за консервативно лечение, и 397 за пациенти, нуждаещи се от дихателна реанимация. При случаи между 150 и 350 – 2832 легла, от които 2435 за по-леките случаи, и още 397 за дихателна реанимация. При увеличаване на случаите над 350 имаме готовност за разкриването на 8415 легла общо, от които 7307 за консервативно лечение и 1108 за реанимация“, разкри проф. Ангелов възможностите на системата.

На въпрос на БГНЕС дали в София има проблем с недостига на легла, тъй като наши читатели ни информираха за няколко такива случая, проф. Ангелов призна, че би могло да съществува такъв проблем.

„Болниците, които работят активно в тази посока, са: ВМА, „Пирогов“, „Инфекциозна болница“, „Александровска“, „Окръжна болница“. В „София мед“ също трябва да разкрият 10 или 15 легла за пациенти, които не се нуждаят от дихателна реанимация. В „Александровска“ в момента има 6 пациента, които са на апарати. В момента ще бъде дооборудвано, за да станат 11. Болницата е съсредоточена върху пациенти, които са само за дихателна реанимация“, отговори министърът и добави, че в София интенздивните легла са над 200, а консервативните могат непрекъснато да се увеличават.

В отговор на наш въпрос, министърът каза, че е било закрито COVID-отделението в Добрич, защото там единственият инфекционист е напуснал и е започнал работа в психиатрична клиника.

„Ще дадем възможност за сключване на договор – трудов, граждански, консултантски по тази пътека, ако болницата осигури такъв специалист. Ще допуснем такова изключение, което ще важи и за други места, където има такава нужда. Тези пациенти не е необходимо да бъдат лекувани само от инфекционисти, обаче“, заяви здравният министър.

Той увери също така, че няма лечебно заведение, което да не разполага с лични предпазни средства и дезинфектанти, и съобщи с какви наличности разполага логистичният щаб.

„В националния логистичен щаб има хирургически маски за 3 месеца напред, специализирани маски за 7 месеца, еднократни гащеризони за 3,5 месеца, специализирани гашеризони за 9 месеца; ръкавици за 1,5 месеца; калцуни за 1,5 м.; шлемове и предпазни очила за 6,5 месеца; спирт за почти 4 месеца и дезинфектанти за 3 месеца“, отчете той и коментира, че най-ниското количество, което имат, е на калцуни и ръкавици, и за това ведомството работи върху това наличностите им да бъдат увеличени.

Попитан дали ще има кой да лекува пациентите в по-кризисна ситуация, министърът призна, че това е проблем, но той не е само у нас, а в целия свят, където пациентите не бяха лекувани само от инфекционисти.

„Имаме недостиг на инфекционисти, анестиолози, реаниматори. Правим картиране по области в цялата страна, за да видим какви са потребностите от специалисти, и на базата им в края на годината ще представим карта на потребностите от медицински специалисти – лекари и професионалисти по здравни грижи, за да може да преценим в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми от фонда за възстановяване, за да инвестираме в такива хора и развитието им“, заяви той.

Министърът обяви, че проблемът с болницата в Разлог е бил решен с подписването на договор с болницата в Благоевград, която ще приема пациентите, нуждаещи се от апаратна вентилация.

От думите му стана ясно още, че другата седмица ще бъде сформирана междуведомствена група, която ще трябва да каже как трябва да започне новата учебна година и как да се действа при заразени деца, колко време продължава дезинфекцията; как се прави реорганизация на учебния материал.

От думите му стана ясно, че се планира допускането на публика на стадионите по време на предстоящото футболно първенство, но само ако се гарантира, че ще се спазват противоепидемичните мерки, като се обмисля в сектор да се допускат по 1000 зрители, като този път спазването на мерките ще се следи от полиция и представители на РЗИ.

По отношение на ежедневните антиправителствени протести министърът каза, че струпването на много хора на едно място повишава риска от заразяване, и за това свидетелства и броят на заразените полицаи, които ги охраняват. Той призова хората да спазват дистанция и да носят маски, и предупреди, че все още има много неща не се знаят за коронавируса.

„В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване. Наблюдаваме подмладяване на новозаболелите. Не знаме дали този процес ще се установи като трайна тенденция. Единствените мерки, които са ефективни, са тези ограничителни мерки, които ние налагаме, и ние трябва да продължим да живеем по някакъв нормален начин, мислейки за тези мерки и да не ги нарушаваме“, каза той./БГНЕС