МВнР: Подкрепяме българите в Албания

Появи се информация, че след преброяването в Албания ще бъдат обособени нови три района, нови три общини. В трите общини живеят представители на българското национално малцинство от векове, но в същото време представители на македонското малцинство претендират, че точно в тези райони (специално в Голо бърдо и Гора) живеят представители на македонските общности. Ние като държава подкрепяме исканията на представителите на българското национално малцинство в Албания.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев в отговор на въпрос на БГНЕС относно ролята на правителството в предстоящото преброяване на българското малцинство в Албания.

Коджабашев посочи, че българската държава подкрепя исканията на представителите на българското национално малцинство в Албания и ще продължи да ги подкрепя. "Знаем, че те са поискали среща с президента Румен Радев”, каза той и добави, че ще направят всичко възможно да бъдат създадени условия да се състои тази среща. „Това, на което най-много ще държим е това преброяване да отговаря на всички европейски стандарти, да бъде проведено при спазване на европейските условия за преброяване и признаване правото на респондентите да отговарят за принадлежността си към дадена идентичност”, подчерта заместник-министърът.

Той припомни, че през 2017 г. албанското правителство е приело закон за защита на националните малцинства и българското национално малцинство е било признато в Албания. „Основното то е концентрирано в три области – Преспа, Голо бърдо и Гора”, каза Коджабашев. /БГНЕС