МВнР на Русия: Косово и Сърбия трябва да се споразумеят самостоятелно

"Споразумението между Косово и Сърбия ще бъде приложимо само ако страните постигнат споразумение самостоятелно, без готови решения, наложени от чужбина", заяви Министерството на външните работи на Руската федерация, предаде репортер на БГНЕС.

Руското МВнР направи тези коментари чрез публикация в социалната мрежа X, в момент, когато западните държави увеличиха дипломатическите си усилия за намиране на решение между Косово и Сърбия.

Според тях ситуацията в Косово "трябва да бъде разрешена въз основа на резолюция 1244 на Организацията на обединените нации".

"Ние се противопоставяме на идеята за промяна на мандата на мисията на ООН в региона и защитаваме запазването на редовния характер на заседанията на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Косово".

Тази реакция на Руската федерация идва в момент, когато Европейският съюз и Съединените американски щати, след лятната ваканция, отново започнаха усилията си за намиране на решение между Косово и Сърбия.

В този контекст бяха и срещите, които неотдавна специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак проведе с косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич.

Междувременно на 14 септември, както обяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, с посредничеството на Съюза в Брюксел ще се проведе среща на високо равнище между Косово и Сърбия.

В нерешения въпрос между Прищина и Белград Русия винаги е била против Косово, следователно в подкрепа на Сърбия - неин исторически съюзник.

В момент, когато целият Запад наложи санкции на Русия заради агресията ѝ в Украйна, Белград е една от малкото страни на Стария континент, която отказа да направи това, въпреки многобройните искания от страна на ЕС и САЩ. /БГНЕС