МВнР праща нотата с искането за оръжия в компетентните ведомства, Нинова не я иска

Министерството на външните работи е получило нотата на украинския посланик Виталий Москаленко, с която той иска България да предостави оръжия на Киев.

„Относно оповестената информация от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за изпращането на нота за предоставяне на оръжие, Министерството на външните работи потвърждава, че нотата е получена в днешния ден. Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства“, заявяват от МВнР.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в нейното ведомство. „Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, коментира тя искането за изпращане на гаубици и ракетни системи.

Въпросът с изпращането на оръжия за Украйна е един от най-болезнените, с който се сблъска четворната коалиция на премиера Кирил Петков. По този въпрос нямаше единство в нейните редици, като БСП се противопоставяше категорично на това, а от „Демократична България“ бяха на обратното мнение.

В началото на май Народното събрание реши България да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

Искането на Украйна за предоставяне на оръжие е логично, защото двете страни разполагат с еднакви оръжейни системи, заради общото си минало в рамките на съветския блок и Варшавския договор. И в двете страни на въоръжения са ПВО системите С-300, танковете Т-72, системите за реактивен огън БМ-21 Град и др. Страната ни също така е голям производител на муниции за съветски и руски оръжейни системи.

МО не е подписало споразумение с Украйна за ремонт на техника. Българските заводи могат да ремонтират танкове и бойни машини на пехотата, които са на въоръжение в украинската армия. /БГНЕС